Кладница (Pleurotus ostreatus)
кладница, гъба, дървесна
Лима (Phaseolus lunatus)
лима, лима боб, лима фасул, боб, фасул
Джоджен, гьозум, нане (Menta viridis)
джоджен, зеленчук, зеленчуци, подправка, подправки
Майорана (Majorana hortensis)
майорана, зеленчук, зеленчуци, подправка, подправки
Девисил (Levisticum officinale)
девисил, селим, подправка, девесил
Листните въшки се страхуват от коприва, полският хвощ пази от зарази
С болестите и вредителите по растенията можете да се борите с помощта на разнообразните продукти, предлагани в селскостопанските аптеки, но ако предпочитате да не внасяте химия и отрови в градината си, опитайте изпитаните народни методи. Те са проверени в практиката и безспорно екологични.
Бодлива краставица с вкус на банан
Киваното е наричано още рогат пъпеш, африканска бодлива краставица, мелано, желиран пъпеш, английски домат. На външен вид изглеждат като таралеж с едри, месести, неголеми рогчета. Вътрешността на плода е зеленикава желеобразна маса. На вкус плодът напомня банан, пъпеш, краставица и лайм.
Бамята не понася засенчването
Бамята произхожда от тропична Африка, затова е и една от най-петенциозните по отношение на топлината култури. За храна се използуват плодовете на бамята, които се берат в техническа зрелост - няколко дни след прецъфтяването, преди да са започнали да се образуват семената и да загрубее тъканта. В този стадий на развитие те са нежни и крехки. Използва се в прясно състояние и консервирана. Някои от сортовете бамя, каквато е Каваклийската се сушат, като се нанизват на низи и се използуват за готвене през зимата. Семената на бамята може да се използват и като заместител на кафето.