Solanum lycopersicum (Чери домати)
чери домати
Sechium edule (Чайот, мексиканска краставица)
чайот, мексиканска краставица
Spinacia oleraceae (Спанак)
спанак, зеленчуци, зеленчук
Satureja hortensis (Чубрица, бабина душица)
чубрица, бабина душица, градинска чубрица
Solanum melongena (Патладжан, морави)
патладжан, зеленчук, морави
Подправките. Как да си ги отгледаме сами?
Не съществува такова тревисто растение, което не би могло да се отгледа в саксия. Освен това сред любимите ни ароматни култури има множество видове, които се чувстват дори по-добре в контейнери, отколкото в градинската леха. Но това не е единствената причина, поради която си струва да засеете на терасата пъстра компания от треви. Подправките ще излъчват свеж аромат и ще ви помогнат да си създадете очарователен южен стил на терасата!
Бодливият джел украсява Коледа
Зададат ли се коледните празници, по традиция улиците и домовете на Британските острови като в някаква приказка се покриват с клонките на самодивския чимшир (Ilex aquifolium). Той произхожда от Северна Африка, Европа и Южна Америка. У нас растението е познато като джел или бодлива зеленика. Естествени находища има в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица.
Семената кълнят на сянка, разсадът живее на слънце
Сега е времето, когато се отглежда разсад за домати и краставици в оранжерии. Семената се засяват в обеззаразени дървени сандъчета, дълги 50 см, широки 35 см и дълбоки 10 см. Съдовете трябва да са на поставки, за да нямат пряк допир с почвата в оранжерията, за предпазване от евентуални зарази. Първоначално се засенчват, докато поникнат семената, за да не "изгорят".