Бамята не понася засенчването
Бамята произхожда от тропична Африка, затова е и една от най-петенциозните по отношение на топлината култури. За храна се използуват плодовете на бамята, които се берат в техническа зрелост - няколко дни след прецъфтяването, преди да са започнали да се образуват семената и да загрубее тъканта. В този стадий на развитие те са нежни и крехки. Използва се в прясно състояние и консервирана. Някои от сортовете бамя, каквато е Каваклийската се сушат, като се нанизват на низи и се използуват за готвене през зимата. Семената на бамята може да се използват и като заместител на кафето.
От какво боледуват дозряващите домати?
За болшинството любители градинари доматът е най- предпочитаната зеленчукова култура. Какви ли не сортове засаждаме - ранни, средно ранни, късни. Радваме се на първите откъснати домати, първите салати на трапезата. Най- интересното е, че здрави, червени, добре узрели домати без видими признаци на заболяване в един момент започват да се развалят и то в период, когато ги съхраняваме. Причината за това са болести, които се развиват в период на дозряването им. Това са антракноза по доматите, алтернарийно и фузарийно гниене и мокро (ризопусно) гниене по плодовете.
Растителна защита на овошките през април
Научете как да се преборите със струпясването, брашнената мана, акарите, листните въшки, сачмянката, гъсеници, хоботници, кръвна въшка, загниване, ранно кафяво гниене, сливова плодова оса, лозова краста, екскориоза, филоксера, жълт лозов акар, малинов бръмбър, малинов молец, листна галица и други болести и вредители.