Hyssopus officinalis (Исоп)
исоп, хисоп
Helianthus tuberosus (Земна ябълка, топинамбур)
земна ябълка, топинамбур, голия, градуня
Hibiscus esculentus (Бамя)
бамя, зеленчук, зеленчуци
Мушкатата презимуват със старите си “одежди” – Резитба се извършва преди отново да се изнесат навън
Подрязване на мушкатата се прави едва след като презимуват, в началото на пролетта (март), при подготовката на растенията за изнасянето им отново навън. Тогава на старите растения се прави силна резитба, като на всяко здраво стъбло се оставят не повече от 2 до 5 пъпки (в основата на всяка листна дръжка се образува нова пъпка) и така се получават гъсти и обилно цъфтящи екземпляри.
Алабашът – братовчедът на зелето
Алабашът подобно на главестото зеле е двугодишно растение. През първата година стъблото му е късо и връхната част се разраства в стъблоплод (гулия), който е и използваемата му част. В зависимост от сорта стъблоплодът бива кръгъл, овален или сплеснат с различна големина. Месестата му част е крехка, нежна и сладка, но със застаряването загрубява. Отличава се с високо съдържание на витамин С. Има ранен и късен алабаш.
Магия обагря листата на киселия трън
Лукс и истинско удоволствие е да се наслаждавате в градината си на красотата на киселия трън (Berberis). Той е бодлив храст, но с много разнообразни форми. Има видове с вечнозелени, както и такива с опадливи листа. Всички те са много медоносни, заради ухаещите си през май цветове. Не са много капризни към условията на отглеждане, но предпочитат каменистите и бедни почви пред влажните и мочурливите.