Зелето - дебеланкото космополит
То е любима храна на много народи. Почти на всяка точка на земното кълбо, която човек обитава, ще се намери и вид зелева култура, която той отглежда. И това се дължи както на тяхното голямо разнообразие от форми, така и на пластичността им, позволяваща нагаждане към различните условия. Не на последно място те са полезни и вкусни.
Садете едногодишни растения, за да получите качествени свещи
За размножаване на аспержите се използва разсад, като семената се засяват в края на април на открити лехи. Разстоянието между редовете е 30 см. Поливането е много важно. Когато разсадът стане висок 10 см, се прави прореждане и между растенията се оставя разстояние 10 см. До септември растенията са развили 3-4 разклонения на коренището.
Бодлива краставица с вкус на банан
Киваното е наричано още рогат пъпеш, африканска бодлива краставица, мелано, желиран пъпеш, английски домат. На външен вид изглеждат като таралеж с едри, месести, неголеми рогчета. Вътрешността на плода е зеленикава желеобразна маса. На вкус плодът напомня банан, пъпеш, краставица и лайм.