Cucumis sativus (Краставица)
краставица, зеленчук, зеленчуци
Citrulus aedulis (Диня)
диня, зеленчук, зеленчуци, плод, плодове
Capsicum annum (Пипер)
пипер, зеленчук, зеленчуци
Cyclanthera pedata (Циклантера)
циклантера
Crambe maritima (Морско зеле)
морско зеле,
Лешникът - малко грижи, но навреме
Обичан от всички като плод заради неговата вкусна и полезна ядка, ценен като суровина в сладкарството и шоколадовото производство, лешниковият храст се възприема предимно като спътник в домашната градина на принципа „ей така, между другото, ама с него хем е хубаво, хем е полезно".
Musquee de Provence - най-красивата френска тиква
Това е най-красивата френска тиква с плоска форма, гладка, дълбоко набраздена твърда кора. Тиквата е тъмнозелена на цвят, когато не е узряла и придобива охрена окраска, когато узрее. Вътрешността й е наситено оранжева, а вкусът - неповторим - с вкусови нюанси на мандарина и шам-фъстък. Може да се консумира варена, печена или под каквато се сетите форма. Не случайно е известна като „Джулия Робъртс" сред тиквите!