Салатен синап (Brassica juncea)
салатен синап
Фъстък (Arachis hypogaea)
фъстъци, фъстък, отглеждане на фъстъци, сортове фъстъци
Вигна (Vigna caracalla, Phaseolus vigna caracalla)
вигна, вигна каракала, аспержов боб,
Трихозанта (Trichosanthes cucumerina)
трихозанта, змийска краставица
Овесен корен, козя брада, (Tragopogon porrifolius)
Tragopogon porrifolius, овесен корен, козя брада,
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Пиперът
В статията "Пиперът" в достъпна форма са описани морфологичните и биологичните особености, сортовото разнообразие, разпространението, стопанското значение, агротехниката на отглеждане - при полски условия, в пластмасови и стъклени оранжерии. Дадена е и информация за болестите и неприятелите и борбата с тях при една от най-важните зеленчукови култури у нас - пипера.
Време е да засадим овощните дръвчета
Засаждането на овошки се извършва в периода от листопада до началото на набъбването на пъпките на дръвчетата. Това може да стане, ако почвата не е замръзнала и температурата на въздуха е положителна. При нашите климатични условия има два срока на засаждане - есенен и раннопролетен.