Колраби – северният лимон
Колраби (Brassica oleracea var. caulorapa Pasq) е двугодишно растение от сем. Кръстоцветни (Cruciferae). Произходът му е неизвестен, но се ползва отдавна. Бил е известен на древните римляни под названието "каулорапа" - стъблена ряпа. Оттук произхожда и названието - колраби. Разпространен е в страните на Средна и Западна Европа, където сортовото разнообразие е сравнително голямо. У нас се отглеждат ранните сортове Дворски, Деликатес, Нестрелкуващ, Виенски бял и други.
Златните слънца на есента
Дюлята е един от най-слабо разпространените овощни видове у нас. Определено може да се каже, че компактни, самостоятелни дюлеви насаждения засега у нас няма. Отглежда се предимно като единични дървета в смесените любителски овощни градини. Основната причина за недооценяването на този овощен вид е, че плодовете му имат плътно, грубо, тръпчиво, с много каменисти образувания плодово месо, поради което много рядко се използват за консумация в прясно състояние. Дюлевите плодове обаче имат много ценни хранителни и лечебни свойства. Настъргани и смесени с мед тези свойства значително се повишават. Дюлевото пюре е много ценна храна за малките деца и особено за страдащите от анемия.