Златните слънца на есента
Дюлята е един от най-слабо разпространените овощни видове у нас. Определено може да се каже, че компактни, самостоятелни дюлеви насаждения засега у нас няма. Отглежда се предимно като единични дървета в смесените любителски овощни градини. Основната причина за недооценяването на този овощен вид е, че плодовете му имат плътно, грубо, тръпчиво, с много каменисти образувания плодово месо, поради което много рядко се използват за консумация в прясно състояние. Дюлевите плодове обаче имат много ценни хранителни и лечебни свойства. Настъргани и смесени с мед тези свойства значително се повишават. Дюлевото пюре е много ценна храна за малките деца и особено за страдащите от анемия.
Какви овошки да насадим
Есента и рано напролет се засаждат овощните растения. Есенното засаждане, което продължава до началото на зимата е за предпочитане. Това се отнася особено за по-ранно развиващите се видове - бадем, кайсия, праскова и джанка.
Запомнящата се незабравка
Наименованието на незабравката (Myosotis) произлиза от думите myos - мишка и otis - уши.Видовете от този род произхождат от Европа, Австралия, Америка. Родът Myosotis обхваща много представители, развиващи се като едногодишни, двугодишни и многогодишни растения.