Маточината - с аромат на лимон
Тя е подправка, която благодарение на приятния ментово-лимонен вкус е подходяща за ястия от риба, месо, гъби, дивеч, птици. Използват се предимно листата, макар че всички части на растението ухаят приятно. Това се дължи на органичните киселини и етеричните масла, които съдържа.
Размножаване на кафето
Да размножите кафееното дърво има два начина - чрез резник или със семе. При нашите условия по-лесният е вкореняването на връхни резници. Те трябва да са оформили поне две двойки листа. Отрезът се прави на 2 см под възела. Подходящата почвена смес съдържа равни части чимовка, добре разложен оборски тор, торф и пясък.
Не пускайте поповото прасе да вилнее из лехите
Това насекомо е стар познайник на градинарите. Впечатлява с големите си размери, но още повече с щетите, които нанася. Като многояден неприятел се храни и с ларвите на някои почвени насекоми, но основната му храна са нежните подземни и надземни части на растенията. Зеленчуковите разсади са сред главните му жертви.