Смяната на местата - задължителна за високи добиви
Градинарите са забелязали, че слагането на една и съща култура на едно и също място няколко години подред сериозно намалява добива. Причина за това е едностранното изтощаване на почвата. Приема се, че същите зеленчуци могат да се отглеждат на това място чак след 3-4 години.
Маточината - с аромат на лимон
Тя е подправка, която благодарение на приятния ментово-лимонен вкус е подходяща за ястия от риба, месо, гъби, дивеч, птици. Използват се предимно листата, макар че всички части на растението ухаят приятно. Това се дължи на органичните киселини и етеричните масла, които съдържа.
Какви нужди има смокинята?
В зависимост от климатичните условия тя може да бъде формирана като едностъблено дърво, полухрастовидно с няколко стъбла и др. У нас се препоръчва храстовидното отглеждане. Това се постига като през пролетта на първата година след засаждането растенията се режат на една-две пъпки над земята.