Прасковата
Прасковата е внесена в нашите земи още преди новата ера. До неотдавна са отглеждани единични дървета из лозята и дворовете. Размножавана е чрез семена. В началото на ХХ век у нас са създадени първите овощни разсадници. В тях започват да се присаждат нови прасковени сортове, влезли в страната ни от Италия и Франция. Сега прасковата се размножава чрез присаждане, но все още някои любители си хващат овошката и от костилка. При този начин обаче не се запазват качествата на майчиното дърво .
Бял синап вместо тор
Органичните торове правят почвата по-богата - това го знаят всички градинари. Но малцина от тях използват за подобрител в своя участък растения, макар че вече има доста информация за качествата на зеления тор. Едно от тези растения е белият синап. Резултатите са видими още на следващата година.
“Водният” лук не се сади дълбоко
Сладките сортове лук, от сортотипа "Каба"или така наречения "воден" лук, могат да се отглеждат чрез директна сеитба на семена и чрез разсад. Те се характеризират с по-сочна консистенция и се употребяват предимно за салати. Такива са сортовете Асеновградска 5, Испанска каба 482, Софийска каба, Майон и др.