Canna (Канна)
Канна
Camassia (Камасия)
камасия,
Cananga fruticosa (Иланг-иланг)
Иланг-иланг
Cattley maxima (Катлея)
катлея, орхидея
Coryphantha (Корифанта)
корифанта
Копър за летни и зимни гозби
Той е използван като подправка от древните египтяни, евреи, гърци, римляни. Отглежда се в цяла Европа, Азия и Америка, а в нашите зеленчукови градини се засява заради неговите ароматични листа. Той рядко заема специални площи, обикновено е уплътнител (междинна култура) на други зеленчукови растения. Много често се самозасява от паднали семена, когато са оставени растенията неприбрани.
Дивият кестен не може да се опитоми
Дивият или конски кестен (Aesculus hippocastanum) е ценно дърво с опадливи листа, което достига на височина 25-30 м и живее повече от 200 години. Вирее на богати и влажни почви. В млада възраст израства по-бързо и още през първата година достига височина до половин метър. Короната му е заоблена и много красива. Цъфти след разлистването през май. Цветовете са едри, бели, изпъстрени с розови петна. Листата са сложни и разположени срещуположно по два на клонките. Всеки лист има от 5 до 7 приседнали като на длан отделни листчета, които са с обратно яйцевидна форма и назъбени по края. Конският кестен предпочита влажната и свежа почва и не може без въздушна влага.
Ранните тиквички обичат топъл дъжд
За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консумация на пресни зеленчуци през ранните пролетни месеци. Зареждането на парниците се извършва в началото на януари.