Лиатрис, казанско перо (Liatris)
Лиатрис, казанско перо
Лаватера (Lavatera)
лаватера
Канна (Canna)
Канна
Книфофия, тритома (Kniphofia)
книфофия, тритома
Гърлица (Limonium sinuatum)
Гърлица, лимониум
Сливова оса изяжда плодовете
Вреди ларвата, която се храни с вътрешността на младите плодове. Червясването и окапването обикновено е в границите на 60-80 %. Осите полагат яйцата си в чашечните листенца и по-рядко в самата чашка на още неразтворените цветове. Тъканта на мястото на снесеното яйце променя цвета си от зелен в кафяв и се образува петно с неправилна форма - джобче.
Златните слънца на есента
Дюлята е един от най-слабо разпространените овощни видове у нас. Определено може да се каже, че компактни, самостоятелни дюлеви насаждения засега у нас няма. Отглежда се предимно като единични дървета в смесените любителски овощни градини. Основната причина за недооценяването на този овощен вид е, че плодовете му имат плътно, грубо, тръпчиво, с много каменисти образувания плодово месо, поради което много рядко се използват за консумация в прясно състояние. Дюлевите плодове обаче имат много ценни хранителни и лечебни свойства. Настъргани и смесени с мед тези свойства значително се повишават. Дюлевото пюре е много ценна храна за малките деца и особено за страдащите от анемия.
Бамята се сее, когато акациите цъфнат
Бамята е много топлолюбива. За да поникнат нормално семената, почвата трябва да се е загряла до 15 градуса. Градинарите сполучливо са свързали срока на засяването й с цъфтежа на акациите.