Дините и пъпешите
Дините и пъпешите са широко разпространени култури в средните и южните части на европейския и азиатския континент и в Африка от двете страни на екватора. Отглеждането им в различните континенти е съсредоточено предимно в засушливите райони, които се характеризират с горещ климат и дълъг вегетационен сезон.
Златните слънца на есента
Дюлята е един от най-слабо разпространените овощни видове у нас. Определено може да се каже, че компактни, самостоятелни дюлеви насаждения засега у нас няма. Отглежда се предимно като единични дървета в смесените любителски овощни градини. Основната причина за недооценяването на този овощен вид е, че плодовете му имат плътно, грубо, тръпчиво, с много каменисти образувания плодово месо, поради което много рядко се използват за консумация в прясно състояние. Дюлевите плодове обаче имат много ценни хранителни и лечебни свойства. Настъргани и смесени с мед тези свойства значително се повишават. Дюлевото пюре е много ценна храна за малките деца и особено за страдащите от анемия.
Време е да засадим овощните дръвчета
Засаждането на овошки се извършва в периода от листопада до началото на набъбването на пъпките на дръвчетата. Това може да стане, ако почвата не е замръзнала и температурата на въздуха е положителна. При нашите климатични условия има два срока на засаждане - есенен и раннопролетен.