Пепеляшка
Тиквата Пепеляшка е уникален френски сорт. Наречена е така заради приликата си с онази тиква, която феята-кръстница от едноименната приказка превръща в каляска. Тази тикви са толкова прекрасни на вкус, че в Америка по традиция блюдо, приготвено то тиквата Пепеляшка, се поднася на втората вечеря за Деня на благодарността.
Салатата е капризна, ако не познавате характера й
Салатата от рода на Lactuca sativa L. (културна салата), се отличава с изключително голямо сортово разнообразие, от няколко ботанически разновидности - листна салата за рязане, листна салата за късане и скубане и главеста салата. От друга страна различните сортове, принадлежат към различни типове, като например - маруля, главеста-тип зелева, Айсберг, Криспхед, Батавия, Лоло Роса, Лоло Бионда и редица други с приетен вид и добри кулинарни качества.
Магнолията
Семейство Магнолиеви е кръстено на френски ботаник, който е бил директор на ботаническата градина в Монпелие, Пиер Магнол (1638-1715), за първи път класифицирал магнолиите. Родът Магнолия наброява около 80 вида.