Jamesia americana (Джеймсия)
джеймсия
Jasminum fruticans (Жасмин)
жасмин, храст
Чушката – сладка и лютива
Когато Христофор Колумб тръгва да открива прекия морски път към страната на черния пипер – Индия, знае, че земята е кълбовидна. Не знае, а и до края на живота си не узнава, че достигнатата от него суша е брегът на нов континент, който ще бъде наречен Америка. Не знае и че растението с лютиви плодове, което донася в Испания, ще придобие много по-голямо значение за европееца от дребните черни зрънца с лютив вкус и че различните народи на стария континент ще го нарекат с различни имена, но всички ще се производни на черния пипер.
Подгответе разсад за карфиол и броколи
Цветното зеле се разделя на две разновидности - карфиол и броколи. За нашите почвено-климатични условия най-подходящо е отглеждането им като есенна култура. При добра агротехника в по-хладни райони карфиолът може да бъде отгледан и като пролетна култура, докато броколите най-успешно се отглеждат като късна есенна култура. Оптималната температура за развитието на цветните глави при карфиола е 18-20ºС, а за броколите около 16 до 24ºС. И двете култури се отглеждат при поливни условия и много добре реагират на дъждуване. При високи температури над 25 ºС, карфиолът усилено развива листна маса и главите стават рехави, а броколите започват да прорастват и да цъфтят.
Почвените смески са първата гаранция за хубави цветя
Преди смесването на различните съставки на почвата, те се почистват от неразложените вещества и се пресяват с подходящи сита, които имат отвори с различни размери. За възрастните растения и тези с по-едри корени се използва по-грубо пресята пръст, а за растенията с тънки корени и за разсадите - по-ситна.