Rubus fruticosus x idaeus (Тайбери)
тайбери,
Ribes nigrum (Френско черно грозде, касис)
Френско черно грозде, касис
Ribes (Френско грозде)
Френско грозде, касис, червено френско грозде, бяло френско грозде
Ribes nidigrolaria, Ribes x culverwellii (Йошта)
йошта
Ribes Uva-Crispa (Бодливо грозде)
Бодливо грозде, цариградско грозде
В очакване на уханния майски сняг
Встъпи ли пролетта в правата си, раззеленят ли се буйно градините и парковете, изведнъж отново побеляват, обсипани от несметните цветчета на майския сняг. С това поетично име е позната старата градинска обитателка - спиреята. Изящно извитите клонки на растението са дали повод да го нарекат с гръцката дума за извивка - speira.
Есенно торене на ябълките
Нуждите на овощните растения от хранителни вещества са различни не само за отделните видове и сортове, но се изменят в зависимост от възрастта, гъстотата на засаждане, начина на поддържане на почвената повърхност, резитбата, величината на добива и др.
Ще получите качествена реколта, ако проредите грозде, зърна и листа
Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Те се приемат по-добре от консуматора и са по-трайни при съхранение. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заедно с филизенето, а второто след завързването. Оставят се определен брой оформени гроздове в зависимост от силата на лозите. Запазват се добре развитите, разпределени равномерно по кордоните и плодните пръчки на главините.