Морковите се съхраняват под земята или в торби
Морковите са зеленчук, които съдържат голямо количество захари, много минерални соли и витамини, преди всичко витамин А. За да запазите морковите така, че да ги ядете сурови и свежи през зимата, трябва да знаете, че колкото по- бавно растат те, толкова по-дълго можете да ги запазите.
Съхранявайте само бамята, която е дълга 4-5 см, светлозелена е и не е омекнала
Бамята се отличава със слаба съхраняемост, поради това е необходимо да се консумира възможно най-бързо след реколтирането й. Ако продукцията от личното ви стопанство, обаче е надхвърлила очакванията ви, можете да се възползвате от някой от изброените по-долу съвети за целесъобразно съхранение
Как прясното зеле да ни радва по-дълго
Високото съдържание на хранителни вещества, великолепните вкусови качества, както и лесното му съхранение, правят бялото зеле една от културите с високо стопанско значение у нас. Богато е на аминокиселини, захари, минерални соли и витамини.
Изолирайте от влагата червеното зеле
Сортовете червено главесто зеле се развиват сравнително по-бавно и образуват по-дребни зелки в сравнение с бялото зеле. Прибират се на един или два пъти след падането на първите есенни слани.
Чушките се запазват се най-добре във фризер
Червеният и жълтият цвят на чушките са пигменти-антиоксиданти, които ни пазят от старостта. В пиперките се съдържат още калий, калций, магнезий, фосфор и желязо. В 100 г чушки витамин С е до 400 мг, рутинът достига до 450 мг и има значение за заздравяване на рани и високо кръвно налягане.
Свежестта на лятото в букети от сухи цветя
В късите и мрачни дни на зимата частица от слънчевото лято може да бъде съхранена не само във вид на весели спомени, но и под формата на букети, венци и пана от сухоцвети. За сухия букет, освен знаменития безсмъртник, може да се използват още редица други растения - цветя, треви, листа и даже клонки от храсти и дървета.
Цветя и зодии
Познавачите на растенията казват, че всяко има своите енергетични свойства и зодиакални особености. Народните лечители наричат биоенергийните растения "жив щит", способен да пази човека от отрицателното влияние в ежедневието. Те пречистват помещението от негативни вибрации, създават защитна аура и спират лошата енергия.
Ще получите качествена реколта, ако проредите грозде, зърна и листа
Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Те се приемат по-добре от консуматора и са по-трайни при съхранение. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заедно с филизенето, а второто след завързването. Оставят се определен брой оформени гроздове в зависимост от силата на лозите. Запазват се добре развитите, разпределени равномерно по кордоните и плодните пръчки на главините.