Как да съхраним гъбите, коити сме набрали
Гъбите са много чувствителни по отношение на температурата и бързо се развалят. За целта преди да се пристъпи към съхраняването им в хладилник ги поставете в хартиен плик.
Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.
Лимоните стоят в хладилник до 6 месеца
Лимоните и портокалите ще се съхранят свежи, ако ги намажете с растително масло, поставите ги в целофанов плик и ги държите в прохладно място. Можете да съхраните лимоните по следния начин.
Нарът се запазва в хладилник до 2 месеца
Плодовете на нара са кръгли с размер на портокал и с тънка подобна на кожа кора. Цветът му варира от червен до жълт с розов оттенък. Вътрешността на плода е изпълнена с множество малки плодчета, които се състоят от прозрачна и сочна месеста част, с по едно семе. Месестата част има сладко–кисел вкус. Сокът от нарът е розов или червен.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Луфата - 4 в 1
Египетската луфа разтваря цветовете си сутрин. Плодовете й са дълги 30-100 см, приличат на краставици. Обвивката им е тънка, лесно се бели, а вътрешността е бяла и нежна. Остроребрестата луфа цъфти през нощта. Нейните плодове са по-дребни, ръбести, с груба кора, която се бели трудно, месото й е плътно и твърдо.
В северна България баклата се сее до март
Баклата (Vicia faba L.) е едногодишно растение от семейство Бобови. Тя е използвана в зелено и зряло състояние още от древните египтяни, римляни и гърци. В години на неплодородие, баклата, грахът и лещата са били основна храна на бедстващото население. Нейното значение постепенно намалява след въвеждането на картофите и фасула. Днес баклата се отглежда в доста ограничен размер, предимно като много ранна зеленчукова култура.
Топиарните градини на Левънс Хол, любимо място на призраци
Левънс Хол (разположен в южната част на Езерната зона, на 6 мили от Кендал) е прекрасно имение от епохата на кралица Елизабет с бледа каменна кула, построена през 1350 за защита срещу шотландските нападатели.