Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение

Статии | Съхранение

Публикувани статии: 40
Показване статии: 16 - 20

Как да съхраним гъбите, коити сме набрали
Гъбите са много чувствителни по отношение на температурата и бързо се развалят. За целта преди да се пристъпи към съхраняването им в хладилник ги поставете в хартиен плик.

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.

Лимоните стоят в хладилник до 6 месеца
Лимоните и портокалите ще се съхранят свежи, ако ги намажете с растително масло, поставите ги в целофанов плик и ги държите в прохладно място. Можете да съхраните лимоните по следния начин.

Нарът се запазва в хладилник до 2 месеца
Плодовете на нара са кръгли с размер на портокал и с тънка подобна на кожа кора. Цветът му варира от червен  до жълт с розов оттенък. Вътрешността на плода е изпълнена с множество малки плодчета, които се състоят от прозрачна и сочна месеста част, с по едно семе. Месестата част има сладко–кисел вкус. Сокът от нарът е розов или червен.

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Публикувани статии: 40
Показване статии: 16 - 20

Вижте още

Сезоните в природата според гръцката митология
Идването на пролетта и пробуждането на природата за живот стопля сърцата на хората и връща надеждите за ново, по добро начало. Стопяването на снежната покривка, цъфтежът на първите кокичета и бадемовите дървета, долитането на прелетните птици, сокоджението при лозята, всичко ...

Цвеклото капризничи до образуване на листата
Салатното цвекло е един от позабравените зеленчуци, които отново стават все по-популярни. То е кореноплодна зеленчукова култура, която се съхранява много добре през есента. Богато е на захари, витамини, минерални вещества и др. Регулира високото кръвно налягане, обмяната на веществата, полезно е при бъбречни заболявания. По своята хранителна стойност  отстъпва само на морковите. Използва се за приготвяне на салати, супи, предястия, за зимнина и др.

Овошките цъфтят и есен, ако са обезводнени
Посочените явления най-често се наблюдават след силно засушава­не и унищожаване на голяма част от листата, а също така и от обезлистване след градушки или нападение от болести и неприятели.

Календар на градинаря

Месец Юли: Важно през юли
Юли е най-горещият месец. И най-слънчевият. Валежите са все по-редки, но вали ли, вали, както се казва, интензивно. Цъфтят всевъзможни цветя, зреят плодове, зеленчуци. Време е за летни удоволствия. В дългите юлски дни има време и за почивка и удоволствия, и за работа в градината, за да е все така пищна и плодовита.

Прочети повече
Виж календара за годината