Как да съхраняваме спанака
Увийте избрания спанак в парче хартия и го поставете в пластмасови кутии (или найлонови пликове) в хладилника, където той ще се запази за около 5-7 дни. Не го мийте преди съхранение. Влагата може да причини загниване. Избягвайте да съхранявате в хладилника термично обработен спанак, тъй като това влошава качествата му.
Късните картофи зимуват успешно под земята
Късните картофи са една от основните храни през есенно-зимния период до появата на реколтата от ранни картофи. Те съдържат ценни за човека хранителни вещества като скорбяла, протеини, мазнини, витамини - С, А, В1, В2, В3, В6, Е, К, противоязвения витамин У, минерални вещества - калий, калций, фосфор, магнезий, сяра, фитонциди и др. Имат противовъзпалително, леко слабително, противокиселинно и кожни действия.
Заровени в жито, дините посрещат Нова година
Дините, които ще се оставят за по-продължително съхранение, се берат в момент на пълна зрялост. Ако се откъснат преди това, процесът на зреене спира. Подбират се здрави плодове с дебела кора и запазена плодна дръжка.
Как да се справим с молецът по сушените плодове
Молецът е дребна пеперуда - 18-20 мм при разперени крила. Една част от предните крила - от основата до средата е сребристосива, а останалата е бронзово-червена, пресечена от две тъмни ивици. Задните крила са светлосиви, накрая с белезникави ресници. Гъсеницата е сламеножълта или зеленикава. На дължина достига 17-18 мм. Какавидата е напълно бяла, по-късно става кехлибарено жълта.
Подправки цяла година
Зелените подправки се съхраняват по два начина: консервирани и сушени. Изсушаването на подправките е най-лесният, удобният и нетрудоемък начин за съхраняване на копър, магданоз, целина в домашни условия.
Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.
Гроздето
За произхода на лозата съществуват много легенди. В една от тях се разказва за бог Дионисий, който пътувал из арабските страни. Сядайки да си почине под сянката на една лоза, той утолил жаждата си с натежали гроздове. Харесал вкуса и отскубнал една млада лоза, израснала от семка. За да не изсъхне, я засадил в птича кост с малко почва
Класически стил – началото на ХVІІІ век (около 1730)
Следвайки тенденциите в развитието на изкуството по това време собствениците на градини започват да се връщат назад към това, което е станало преди установяването на бароковото изкуство, преди ренесансовото изкуство, преди средните векове - към класическите извори на западната култура.