Как да съхраняваме спанака
Увийте избрания спанак в парче хартия и го поставете в пластмасови кутии (или найлонови пликове) в хладилника, където той ще се запази за около 5-7 дни. Не го мийте преди съхранение. Влагата може да причини загниване. Избягвайте да съхранявате в хладилника термично обработен спанак, тъй като това влошава качествата му.
Късните картофи зимуват успешно под земята
Късните картофи са една от основните храни през есенно-зимния период до появата на реколтата от ранни картофи. Те съдържат ценни за човека хранителни вещества като скорбяла, протеини, мазнини, витамини - С, А, В1, В2, В3, В6, Е, К, противоязвения витамин У, минерални вещества - калий, калций, фосфор, магнезий, сяра, фитонциди и др. Имат противовъзпалително, леко слабително, противокиселинно и кожни действия.
Заровени в жито, дините посрещат Нова година
Дините, които ще се оставят за по-продължително съхранение, се берат в момент на пълна зрялост. Ако се откъснат преди това, процесът на зреене спира. Подбират се здрави плодове с дебела кора и запазена плодна дръжка.
Как да се справим с молецът по сушените плодове
Молецът е дребна пеперуда - 18-20 мм при разперени крила. Една част от предните крила - от основата до средата е сребристосива, а останалата е бронзово-червена, пресечена от две тъмни ивици. Задните крила са светлосиви, накрая с белезникави ресници. Гъсеницата е сламеножълта или зеленикава. На дължина достига 17-18 мм. Какавидата е напълно бяла, по-късно става кехлибарено жълта.
Подправки цяла година
Зелените подправки се съхраняват по два начина: консервирани и сушени. Изсушаването на подправките е най-лесният, удобният и нетрудоемък начин за съхраняване на копър, магданоз, целина в домашни условия.
Очарованието на алпийската градина
Всяка екскурзия по високите части на планините задълго оставя в паметта възхитителните картини на тамошната природа. Изящните и силни цветя, разцъфтели между суровите камъни, будят желание да им се радваме по-често. За съжаление, напрегнатото ни ежедневие прави срещите ни с планината редки и епизодични.
Трапезата на Бъдни вечер – всичко, което сме набрали в градината през годината
По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сърми с ориз, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, пресни плодове, вино, ракия - всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя обредният хляб със сребърна пара в него и късметлията, на когото се падне парата, ще му върви през цялата година.
Маточината - с аромат на лимон
Тя е подправка, която благодарение на приятния ментово-лимонен вкус е подходяща за ястия от риба, месо, гъби, дивеч, птици. Използват се предимно листата, макар че всички части на растението ухаят приятно. Това се дължи на органичните киселини и етеричните масла, които съдържа.