Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение

Статии | Съхранение

Публикувани статии: 40
Показване статии: 6 - 10

Как да съхраняваме спанака
Увийте избрания спанак в парче хартия и го поставете в пластмасови кутии (или найлонови пликове) в хладилника, където той ще се запази за около 5-7 дни. Не го мийте преди съхранение. Влагата може да причини загниване. Избягвайте да съхранявате в хладилника термично обработен спанак, тъй като това влошава качествата му.

Късните картофи зимуват успешно под земята
Късните картофи са една от основните храни през есенно-зимния период до появата на реколтата от ранни картофи. Те съдържат ценни за човека хранителни вещества като скорбяла, протеини, мазнини, витамини - С, А, В1, В2, В3, В6, Е, К, противоязвения витамин У, минерални вещества - калий, калций, фосфор, магнезий, сяра, фитонциди и др. Имат противовъзпалително, леко слабително, противокиселинно и кожни действия.

Заровени в жито, дините посрещат Нова година
Дините, които ще се оставят за по-продължително съхранение, се берат в момент на пълна зрялост. Ако се откъснат преди това, процесът на зреене спира. Подбират се здрави плодове с дебела кора и запазена плодна дръжка.

Как да се справим с молецът по сушените плодове
Молецът е дребна пеперуда - 18-20 мм при разперени крила. Една част от предните крила - от основата до средата е сребристосива, а останалата е бронзово-червена, пресечена от две тъмни ивици. Задните крила са светлосиви, накрая с белезникави ресници. Гъсеницата е сламеножълта или зеленикава. На дължина достига 17-18 мм. Какавидата е напълно бяла, по-късно става кехлибарено жълта.

Подправки цяла година
Зелените подправки се съхраняват по два начина: консервирани и сушени. Изсушаването на подправките е най-лесният, удобният и нетрудоемък начин за съхраняване на копър, магданоз, целина в домашни условия.

Публикувани статии: 40
Показване статии: 6 - 10

Вижте още

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.

Гроздето
За про­из­хо­да на ло­за­та съ­щес­т­ву­ват мно­го ле­ген­ди. В ед­на от тях се раз­каз­ва за бог Ди­о­ни­сий, кой­то пъ­ту­вал из араб­с­ки­те стра­ни. Ся­дай­ки да си почине под сян­ка­та на ед­на ло­за, той уто­лил жаж­да­та си с на­те­жа­ли гроз­до­ве. Харе­сал вку­са и от­с­куб­нал ед­на мла­да ло­за, из­рас­на­ла от сем­ка. За да не из­съх­не, я засадил в птича кост с мал­ко почва

Класически стил – началото на ХVІІІ век (около 1730)
Следвайки тенденциите в развитието на изкуството по това време собствениците на градини започват да се връщат назад към това, което е станало преди установяването на бароковото изкуство, преди ренесансовото изкуство, преди средните векове - към класическите извори на западната култура.

Календар на градинаря

Месец Април: Важно през април
През март пролетта се пробужда, а през април се събужда. Събужда се и започва да се гизди в новата си цветна премяна. Живакът на термометъра са устремява нагоре, а подир него разцъфват иглики, нарциси, зюмбюли, бадеми, праскови, череши, ябълки, круши... Разхубавява се природата, разхубавява се и градината. А за да е такава, каквато я искаме, трябва да й се помогне. Не че е много работата в нея, но колкото и да е, по-важното да е свършена навреме. Нищо не търпи отлагане.

Прочети повече
Виж календара за годината