Билките и тяхното сушене
Билките са съществен природен ресурс и към тяхната преработка е необходимо да се полагат значителни грижи, за да бъде добър ефектът от употребата им. Още по време на брането билките се поставят в кошове или кошници (а не в чували или в найлонови пликове) рехаво, без да се натъпкват, като задължително е осигурено разделянето им една от друга.
Съвети към начинаещите билкари
Народното поверие, че само в нощта преди Еньовден се берат билки, не е случайно. В това поверие има закодирано послание към всеки, който проявява интерес към билкосъбирането. В общи линии смисълът на това послание гласи, че...
Празникът на билките и самодивите
Еньовден е един от най-мистичните български празници. Традицията за посрещане на слънцето води началото си от езически времена, когато лятното слънцестоене е било ключов ритуал за древните славяни и траки.
Калоферче
За подправка служат младите листа (може да са свежи или изсушени) - за супи и ястия от агнешко и овче месо, в консервната промишленост, за сокове и други. Листата са със силен и приятен аромат, който се запазва и след изсушаването им. Освен това са богати с витамин С, каротин, минерални соли - калий, калций, магнезий, фосфор.
Размножете си пащърнака
Пащърнакът е двугодишен кореноплоден зеленчук. През първата година образува кореноплод, а през втората цветоноси и дава семена. Той не е традиционна култура у нас, но кореноплодите му имат типичен вкус и приятен аромат, като се използват за приготвяне на супи, варено месо, в туршии, а за консервната индустрия е подходяща подправка за месни и рибни консерви.
Те първи посрещат пролетта
Те са трогателно нежни, малки и същевременно храбри - нито студът, нито опасността от закъснели снеговалежи не ги разколебават да украсят уморената от дългата зима земя с красивите си цветове. Ранните пролетни цветя идват с обещание за слънчеви дни, ручейчета топящ се сняг и много щастливи мигове за хората, които обичат своята градина.
Крехките салати се садят шахматно
Най-подходящият период за разсаждане на салати и марули е след преминаване на опасността от продължителни силни застудявания. За Южна България обикновено е средата на март, а за Северна България в началото на април. Разсадът е готов след 3-5 седмици от засяването. Преди да се изнесе на открито, трябва да се закали. Най-добре се развива на дълбоки, влагоемни, глинесто-песъкливи и богати с органични вещества почви.