Билките и тяхното сушене
Билките са съществен природен ресурс и към тяхната преработка е необходимо да се полагат значителни грижи, за да бъде добър ефектът от употребата им. Още по време на брането билките се поставят в кошове или кошници (а не в чували или в найлонови пликове) рехаво, без да се натъпкват, като задължително е осигурено разделянето им една от друга.
Съвети към начинаещите билкари
Народното поверие, че само в нощта преди Еньовден се берат билки, не е случайно. В това поверие има закодирано послание към всеки, който проявява интерес към билкосъбирането. В общи линии смисълът на това послание гласи, че...
Празникът на билките и самодивите
Еньовден е един от най-мистичните български празници. Традицията за посрещане на слънцето води началото си от езически времена, когато лятното слънцестоене е било ключов ритуал за древните славяни и траки.
Калоферче
За подправка служат младите листа (може да са свежи или изсушени) - за супи и ястия от агнешко и овче месо, в консервната промишленост, за сокове и други. Листата са със силен и приятен аромат, който се запазва и след изсушаването им. Освен това са богати с витамин С, каротин, минерални соли - калий, калций, магнезий, фосфор.
Рододендронът - цветна експлозия в градината
През пролетта, когато тъмнозелените клони на рододендрона се окичат с едрите цветове, това е събитие, което се помни за дълго. В това отношение рододендроните нямат равни на себе си. Нито един друг вечнозелен градински храст не е способен на такава експлозия от цветове. Но това далеч не е единственото му предимство.
Ябълковият молец си преде пашкулче
Ябълковият молец (Нуponomeuta malinella) е опасен неприятел на ябълката, разпространен повсеместно у нас. Той е дребна пеперуда (16-20 мм при разперени крила). Предните крила са бели, с копринен блясък и няколко реда черни точици, задните - сиво-кафяви, с дълги ресни. Има едно поколение годишно и зимува като гъсеничка първа възраст по тънките клонки и близо до пъпките, защитени под яйчните щитчета.