Стигне ли термометърът 10 градуса, сейте ажгона
Ажгонът е капризно растение. За да го отглеждате е необходимо да му осигурите достатъчно топлина, светлина, влага и хранителни вещества, добре обработена и чиста от плевели почва. Глинесто-песъчливите почви, добре наторени с оборски тор, са предпочитаните от ажгона
Осигурете си анасон за лек и подправка
При благоприятни условия края на февруари се засяват и едни от най- употребяваните едногодишни етерично-маслени растения, каквито са анасонът и резенето.
Маточината - с аромат на лимон
Тя е подправка, която благодарение на приятния ментово-лимонен вкус е подходяща за ястия от риба, месо, гъби, дивеч, птици. Използват се предимно листата, макар че всички части на растението ухаят приятно. Това се дължи на органичните киселини и етеричните масла, които съдържа.
Лавандулата - красива, ароматна и лечебна
Ароматна и непретенциозна, лавандулата (Lavandula) е красиво цвете и билка с признати качества. Името й произлиза от латинската дума lava, което означава миене, защото още древните римляни са добавяли цветовете на това растение във ваните си заради свежестта и приятния мирис.
Целебната мента
Ментата (Mentha piperita) е многогодишно тревисто растение. Кореновата система се състои от подземно коренище от възлите, на което излизат голям брой нишковидни коренчета. Когато се отглежда по-дълго време на едно и също място, старите корени ежегодно отмират и на тяхно място се появяват нови и вторични стъбла.
Стрелицията
Най-известната сред малкия род стрелиции, разбира се, е кралската стрелиция. Вече повече от 200 години тя поразява с екстравагантната си красота. За това време е преминала пътя от цвете-екзотика в оранжериите на ботаническите градини
Пожълтеят ли дюлите и ябълките, можете да ги берете
Беритбата на плодовете и тяхната подготовка за пазара, преработката и съхранението са последната грижа от производствената дейност в овощната градина. Ненавременното прибиране се отразява на качеството, транспортабилността и съхранението на плодовете. До голяма степен тя се отразява и на количеството на продукцията.
Розите и техните навици
Розите, особено повторноцъфтящите, се нуждаят от по-голямо количество хранителни вещества. Опитните градинари внасят бавнодействащи торове в началото на активния растеж на клонките - април и след първия цъфтеж. Богатите на азот торове, които осигуряват растежа, могат да се използват само до края на юни, иначе филизите няма да успеят да узреят добре и могат да загинат през зимата.