Начало › Още за ... › Любопитно

Статии | Любопитно

Публикувани статии: 78
Показване статии: 21 - 25

Ягодите
Ягодите утоляват жаждата, усилват апетита и влияят благотворно върху храносмилането. Поради голямото количество на витамин С в тях, те са необходими при пролетната умора и скорбут, ревматизъм, туберкулоза и др. Ягодите действат потогонно, усилват дейността на сърдечния мускул и на дихателните  органи, влияят благоприятно при заболявания на устата и гърлото, укрепват зъбите, придават свеж тен на кожата. 

Кайсия
Пресните кайсии имат високи хранителни и лечебни свойства. Много полезен е и кайсиевият нектар,в който витамините се запазват много добре. Този нектар е особено полезен за малки деца. Непълна чаша кайсиев сок или 4-5 кайсиеви плода задоволяват дневната нужда на човек от витамин А, който влияе благоприятно върху растежа и предотвратява  болестните изменения на кожата и лигавиците. 

Хелоуин – празник на есенната реколта
Есенните дни стават все по-малки. Слънцето, ако го има, е нежно и галещо. Празниците през есента са съпроводени с мистиката на настъпващите тъмни и мрачни дни на заспалата природа.

Ухание на есен
Есента настъпва с изобилието от плодове и зеленчуци на пазара. Но нищо не може да се сравни с Тиквата! В древен Китай този плод е наричан „Император на Градината" и на Слънцето, защото е събрал в себе си цялата мощ на природата от животворните  топли слънчеви дни. 

Цветята - нова мода в съвременната кухня
След като дълго време е пренебрегвано готвенето цветове и гарнирането на ястията с цветя отново става модерно. Готвенето на цветове датира още от римско време. То е известно и да древните китайци, познато е в Близкия изток и в индийската култура. Годните за консумация цветя са били  особено популярни през викторианската епоха.

Публикувани статии: 78
Показване статии: 21 - 25

Вижте още

Чудната приказка Кукенхоф
В средновековието Кукенхоф е бил част от земите на замъка Тейлинген, където контесата на Холандия лично е отглеждала подправки и билки. Оттук произлиза и името на тази местност - Кухненска градина.

Осигурете кисела почва на рододендрона
Рододендронът обича кисели (рН от 4,0 до 5,5) и богати на хумус почви. Често в градините почвите са много леко кисели, а някои дори са варувани. За да расте добре рододендронът при такива условия, той трябва да се засажда в специална почва, предназначена именно за тези видове растения. Ежегодно рододендронът трябва да се подхранва със специални кисели торове. Те ще неутрализират калцийсъдържащите натрупвания около корените на растението, които попадат там от най-долните слоеве на почвата. Най-подходящото време за подхранването на рододендроните е април, когато снегът си е отишъл и едва ли ще падне отново. Достатъчно е да внесете от 60 до 80 г на 1 кв. м.

Гроздобер
От момента на прибиране на гроздето много зависи качеството на виното. Затова е задължително дни преди започване на гроздобера да се проверява натрупването на захарите. Вземат се средни проби на всеки 5-6 дни от отделни части на лозето, от различни главини и височина.

Календар на градинаря

Месец Септември: Важно през септември
През септември идва есента - и астрономическата, и метеорологическата. Астрономическата идва просто на секундата, по астрономическия си часовник, другата усещаме кога по-рано, кога по-късно, но винаги като предупреждение, че трябва да извадим по-дебели дрехи. И пак като предупреждение градината ни призовава да се справим  овреме с някои неща, преди да са ни попречили мъглите и есенните дъждове.

Прочети повече
Виж календара за годината