Касис
Касисът се използва в народната медицина като противодиарийно средство, диуретично, а също и като потогонно средство. За тази цел в чаша кипяща вода се слагат 20 грама плодове, варят се 20-30 минути и се прецеждат. Отварата се пие по една супена лъжица 3-4 пъти на ден. При изостряне на стомашно.чревни заболявания в диетичната храна се включва отвара или сок от касис.
Киви
Научни изследвания показват, че определени вещества в плодовете на кивито разреждат кръвта подобно на аспирина и помагат за образуването на тромби във вътрешността на кръвоносните съдове, кото по този начин предпазва от инсулт.
Крушите
Крушата е добър източник на витамин С. Тя е с ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий. Добър източник е на фибри, което помага на организма да намали холестерола.
Защо са полезни боровинките
Боровинките са сините перли на горските поляни. Тази примамлива и апетитна красавица е разпространена по много планини по света. Зелените й храсти покриват високите райони на Рила, Пирин, Родопите, Стара планина, Осогово и Витоша. Среща се по планинските пасища, каменливите поляни в иглолистни и букови гори.
Аронията и ползите от нея
Аронията е с кисела на вкус, ето защо в повечето рецепти се добавят допълнителни подсладители. Плодовете от арония се считат за новата суперхрана заради голямото съдържание в тях на антиоксиданти, витамини и минерали. Антиоксидантите в аронията предотвратяват появата на рак и спомагат за защита на ДНК на организма. Те се предотвратяват отделянето на холестерол по стените на кръвоносните съдове
Ранункулус
Все повече любители на красотата отнасят това прекрасно цвете в домовете си, където за съжаление не след дълго завършва животът му. Причините се коренят в незнанието. Затова освен краткото описание на особеностите му, ще ви предложим и някои практични съвети, които ще ви помогнат да му се радвате дълго време.
Тиквите – вкусните дебелани
Тиквата е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Към нея се отнасят три основни вида - обикновена, бяла и мускатна. Семената поникват при температури над 12-14ºС. Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е 25-26ºС. Най-топлолюбива е мускатната тиква или т. нар. „цигулка".
Намалете поливането на плумерията
Плумерията ви е впечатлявала през лятото с интензивно ухаещите си, блестящи като коприна цветове, които са събрани в пазвите на листата. Сега обаче те започват да променят цвета си и да опадат. Не се притеснявайте. Това е естествен процес, който е нужен на плумерията, за да се подготви за зимния период на покой.