Кумкват - малкото удоволствие на китайските мъдреци
Интересното цитрусово дръвче с мънички оранжеви плодчета е познато под различни имена - кинкан, кумкват или фортунела. Родината на това растение е Югоизточен Китай. Благодарение на красотата на дръвчето и на свежите кисело-сладки плодове, за кинкана са разказвали още древнокитайските автори. В европейската литература първото описание се е появило в 1646 г...
Красавицата мамилария
Цветовете образуват венчета около върха на растението. След прецъфтяването се появяват ярки ягодовидни плодове, които са истинско украшение в продължение на много месеци. Изключително разнообразни са и бодлите на мамилариите. Благодарение на тях повечето видове са красиви и без да цъфтят...
Каперси
Родината на каперсите е Азия, но ги ценят по целия свят не само като подправка, но и като лекарство. Недоразвитите цветни пъпки на този малък храст са използвани от хората още от древни времена. Събират се през цялото лято. Имат мирис, подобен на синаповия, и лютив, малко остър вкус. Добре се съчетават с туршии и ястия от месо и риба.
Зимната припънка е храна и лекарство
Зимната припънка се отглежда основно в страните на Далечния Изток. В Япония производството й се е превърнало в своеобразна домашна индустрия. Годишно световното производство на гъбата е около 230 хил. тона. Гугличката на зимната припънка е жълтеникава, а по средата жълто-кафява, с диаметър от 2 до 10 см.
Коледният чимшир
На пръв поглед няма нищо странно нито в името, нито в поведението на този храст. Саркококата е елегантно вечнозелено растение от семейство Чимширови. Но истинската изненада тя поднася в най-студения сезон, когато много малко растения остават да красят градината. От декември до април саркококата цъфти.
Изолирайте от влагата червеното зеле
Сортовете червено главесто зеле се развиват сравнително по-бавно и образуват по-дребни зелки в сравнение с бялото зеле. Прибират се на един или два пъти след падането на първите есенни слани.
Предпазете фиданките от пролетните студове
Измръзванията от късните зимни и повратни пролетни застудявания са много често явления. Това се наблюдава най-често при рано цъфтящите видове. И през тази година кайсията, бадема, прасковата, джанката и черешата започнаха да цъфтят още към края на март до началото на април. Цветовете на отделните видове издържат най-много до минус 2-4 градуса, а такива понижения в много райони не са изключени дори през третата десетдневка на април. Още по-чувствителни са младите завръзи, които масово измръзнат дори при краткотрайно понижение на температурите под минус 1-2 градуса.
Целината пие много вода
Към края на месец май до средата на юни, разсадът от целина е готов за разсаждане. Има вече 6-7 добре развити листа. Това е типично поливна култура, поради което едно от най-важните условия при избор на място е осигуряването на достатъчно вода през целия вегетационен период. При липса на вода кореноплодите издребняват и загрубяват. Тя е взискателна и по отношение на почвата. Най-подходящи са дълбоките, структурни и влагоемни почви, богати на органични вещества. При отглеждането на едно и също място, почвата силно се изтощава, и затова се засажда след 3-4 години. Добри предшественици за нея са култури богато торени с оборски тор като домати, краставици, пипер и т.н.