“Слепи” кокоси раждат перли
Красивата кокосова палма (Cocos nucifera, Syagrus weddeliana) е едно от внушителните растения на тропика. На височина достига над 20 м, но има и джуджета. Короната се състои от около 40 перести ветриловидни листа. Един от тях е дълъг около 5 м, широк 1-1,7 м и може да тежи 10-15 кг. Всеки лист живее три години. Растенията започват да цъфтят още съвсем млади, но не образуват плодове. Те може да се очакват едва след седмата година. Съцветията излизат от листните пазви. В горната си част имат около 6000-12000 мъжки, а в основата само по 20-40 женски цвята. Плодове образуват едва 1/4 от тях. Мъжките цветове се развиват по-рано от женските, затова опрашването се реализира с прашец от други растения.
Карамбола
Карамбола е вечнозелено дърво, високо от 5 до 8 м. Родината на карамбола е Цейлон, но в продължение на много векове тя се култивира из цяла Югоизточна Азия. Расте бавно, затова се явява идеално за отглеждане в контейнери. Цъфти с ароматни розови цветове.
Манго – райската екзотика
Мангото (Mangifera indica) е красиво вечнозелено дърво с височина 10-30 м. Листата са ланцетни, тъмнозелени, гланцирани, 10-30 см на дължина и 2-5 см на ширина, по-светли от обратната страна. Младите листа са жълто-зелени или червени. Дребните жълти или червени цветове са с диаметър 4-5 мм, събрани в метловидни съцветия с пирамидална форма с дължина до 40 см.
Трюфели
Трюфелите (Tuber) са гъби с незаменими кулинарни и вкусови качества. Те се консумират от човека от дълбока древност. Трюфелът е лесно смилаем и с добри диетични стойности. Той е богат на ароматни вещества. Продукцията на трюфелите е най-скъпа в сравнение с тази на другите култивирани гъби.
Какаовото дърво – шоколадът за всички възрасти
Какаовият прах е включен в много кулинарни рецепти. Специфичният вкус и мирис съблазнява хора от всички възрасти. Откъде идва този ароматен прах? Разбира се - от какаовото дърво, което с право се нарича "шоколадово".
Фаворитът на вертикалното озеленяване
Клематисите превръщат в райско кътче дори обикновената беседка, тераса, ограда, украсяват стени, създават красиви цветни петна и са идеален елемент, а защо не и център за различни композиции. Разнообразните форми и багри позволяват да се правят най-различни съчетания. И още едно ценно качество - студът не ги притеснява...
Ряпа за зимата
Зимната ряпа ще е чест гост на трапезата. За да я съхраните за зимните месеци, можете да избирате между бяла и черна. Бялата ряпа е по-слабо лютива и с по-нежно месо, по-високодобивна, а черната ряпа съдържа повече етерично масло и се предпочита като лечебно растение. Кореноплодите на зимната ряпа са сочни, месести с парлив вкус и характерна миризма, която се дължи на етеричното масло. Те съдържат още захари, пектини, минерални соли на желязото, медта, цинка, мангана и др.
Те омайват с цвят и аромат макар животът им да е кратък
Всички едногодишни растения можем да разделим условно на две групи - студоустойчиви и топлолюбиви. Топлолюбивите се отглеждат предимно чрез разсад, като се пренасят навън, когато са минали опасностите от повратни студове. Студоустойчивите пък могат директно да се засаждат в лехите в градината, но ако трябва да ускорите цъфтежа им, то и за тях можете да засеете семена за производство на разсад. Посевът също така може да се направи преди зимата, така както се прави за иберисът, богородичките, ешолцията, гипсофилата, невена.