Начало › Още за ... › Рецепти

Статии | Рецепти

Публикувани статии: 48
Показване статии: 16 - 20

Как да съхраним гъбите, коити сме набрали
Гъбите са много чувствителни по отношение на температурата и бързо се развалят. За целта преди да се пристъпи към съхраняването им в хладилник ги поставете в хартиен плик.

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.

Неугнилите мушмули се държат при 8 градуса
Мушмулите са единственият плод, който не се бои от сланите. При узряването си те са негодни за консумация, защото са твърди, с плътна консистенция и кисело-тръпчиви.

Изолирайте от влагата червеното зеле
Сортовете червено главесто зеле се развиват сравнително по-бавно и образуват по-дребни зелки в сравнение с бялото зеле. Прибират се на един или два пъти след падането на първите есенни слани.

Карфиолът и неговото съхранение
Като типичен представител на семейство Кръстоцветни, карфиолът е с висока хранителност и богат химичен състав белтъци, въглехидрати, минерални вещества, витамини – провитамин А, В, С, никотинова и фолиева киселина. Изключително полезен е за предпазване от ракови заболявания.

Публикувани статии: 48
Показване статии: 16 - 20

Вижте още

Наклонена нолина
Нолината има много силна успокояваща енергия, която на първо място може да помогне на нервните хора и на децата с повишена възбудимост. Също така може да даде енергиен импулс на тези хора, които са затрупани със стари проблеми.

Горчиво гниене напада плодовете
Причинителят на горчивото гниене Trichothecium Roseum Link е широко разпространен. Най-лесно заболяват плодовете на ония сортове, които имат отворена чашка до семенната кутийка или повърхностни повреди от друг вредител. Болестта се благоприятства от достатъчно влага. Температурата пък трябва да е над 5ºС. Причинителят на горчивото гниененапада ябълката, крушата, дюлята, сливата, прасковата, мушмулата и други

Как да преместим ценните дървета
Засаждането на големи дървета започва с определяне на сроковете за тази операция. Най-добре е това да се извърши в периода на покой на дървесните видове. Тогава растенията сравнително по-лесно понасят пресаждането. Този период на широколистните е през есента, след листопада, през зимата и през пролетта преди разлистването. При нашите климатични условия, особено в Южна България  за предпочитане е есенното засаждане, а в по-студените райони - в ранна пролет. Най-добри резултати от зимно пресаждане се получават, когато се извършват при температура - 10- 12  градуса.

Календар на градинаря

Месец Октомври: Важно през октомври
През октомври градината бързо се променя. Припламват в жълто, пурпурно, оранжево, кафяво храсти и дървета, някои от тях садени специално заради тази им есенна премяна. Започват постепенно да посърват лехите с цветя и зеленчуци, уморено се поклащат клоните на плодните дръвчета, освободили се от плодовия си товар. Цялата градина се готви вече за зимната почивка.

Прочети повече
Виж календара за годината