Начало › Още за ... › Рецепти

Статии | Рецепти

Публикувани статии: 48
Показване статии: 6 - 10

Вкусен праз през зимата
Празът е ценен източник на хранителни вещества, минерални соли и витамини (витамн А и С). Те се намират главно в лъжливото стъбло, което образува и заради което се отглежда.

Ряпа за зимата
Зимната ряпа ще е чест гост на трапезата. За да я съхраните за зимните месеци, можете да избирате между бяла и черна. Бялата ряпа е по-слабо лютива и с по-нежно месо, по-високодобивна, а  черната ряпа съдържа повече етерично масло и се предпочита като лечебно растение. Кореноплодите на зимната ряпа са сочни, месести с парлив вкус и характерна миризма, която се дължи на етеричното масло. Те съдържат още захари, пектини, минерални соли на желязото, медта, цинка, мангана и др.

Чесънът на нашата трапеза
Независимо от това, дали сте купили чесъна от магазина или сте го произвели в собствената си градина, ви се иска да съхраните колкото е възможно по-дълго лечебните му и вкусови качества.

Как да запазим лука?
За да запазим лука за по-дълго време, задължително трябва да се подберат добре узрели глави, които да се изсушат и да се разположат в сандъчета.

Как зелените домати да се запазят по-дълго
Ако при ликвидиране на насаждението от домати сте набрали зелени зеленчуци и искате те да останат по-дълго време такива, за да ги използвате за туршии, е добре да ги съхраните по-далеч от червените.

Публикувани статии: 48
Показване статии: 6 - 10

Вижте още

Лютиче и анемоне се размножават за нов живот
През април можете да се снабдите с клубени за бегония, на ранункулус, коренища на анемоне. Отделете умрелите, болни или повредени участъци от коренищата и клубените и ги пуснете за 30 мин в манганов разтвор. Големият посадъчен материал, който има по няколко пъпки, можете да разделите, като го разрежете с остър нож.

2012 година - година на „Вълшебната Тиква”
Екипът на WWW.GRADINATA.BG  реши да посвети 2012 година на ТИКВАТА и да изучи и представи на своите читатели всичките й свойства и многобройните й приложения. Предлагаме заедно да отгледаме някои от най-интересните в световен мащаб видове тикви, които са уникални не само по своя външен вид, но и по вкусовите си качества.

Стафидите - луксозното грозде през зимата
Време е да помислите за подготовка за сушене на плодовете. Те са много полезна храна, за която хората са знаели още от древността, но все пак всеки плод има своите особености. Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В него се съдържа голямо количество бор, калий, магнезий и манган. Ето защо през последното десетилетие в света се повиши значително търсенето и консумацията на безсеменното грозде и стафиди.

Календар на градинаря

Месец Юли: Важно през юли
Юли е най-горещият месец. И най-слънчевият. Валежите са все по-редки, но вали ли, вали, както се казва, интензивно. Цъфтят всевъзможни цветя, зреят плодове, зеленчуци. Време е за летни удоволствия. В дългите юлски дни има време и за почивка и удоволствия, и за работа в градината, за да е все така пищна и плодовита.

Прочети повече
Виж календара за годината