Берете ябълките според зрелостта и предназначението им
На всеки сорт ябълки е присъща определена степен на зрелост, при която плодовете се съхраняват най-добре. Така, продължителността на съхранение на плодовете на повечето есенни и зимни сортове е по-голяма, ако прибирането им се е състояло в началото на беритбената им зрялост.
Прибиране на плодовете от аронията
В зависимост от района плодовете на аронията зреят от началото на август до към 20-то число на септември и узряват доста дружно, не окапват лесно и затова може да се берат до 7-10 дни след като узреят първите плодчета. Плодовете се берат ръчно на цели гроздчета или механизирано с касисокомбайн
Берете гроздето след росата
Гроздето на всяка лоза не узрява едновременно и затова всеки сорт се бере по 2-3 пъти. Качеството на плодовете се запазва, когато гроздоберът започне сутрин рано, след като се вдигне росата. Не се работи и на обяд в горещите часове, продължава се при захлаждане на времето. След дъжд трябва да се изчака 1-2 денонощия.
Овошките залагат следващата реколта
Основите на плодовата реколта при овощните видове се залага през предшестващата година. От началото на юни до началото на август настъпват началните процеси на диференцирането на плодните пъпки при отделните видове.
Подхранете културите с коприва
За да отгледате зеленчуци и плодове, които не съдържат вредни вещества, трябва да се откажете от използването на химикали. Как да се борите с вредителите и да имате в същото време добра реколта без такива средства? Ако на растенията са се настанили вредители, трябва да не ги пръскате с хербициди, а с настойки и отвари от определени растения или безвредни препарати
В топъл парник зеленият лук е по-вкусен
Решите ли да отглеждате лук през зимните месеци - декември, януари, трябва да знаете, че за нормалното му развитие е необходима топлина. Това може да стане с биотопливо в полутопъл парник или тунел.
Вечнозелените растения – красота за четири сезона
Вечнозелените растения, които могат да се отглеждат на открито в България, не са малко. И понеже е трудно всички те да се разгледат подобаващо в една статия, сега ще поставим началото на отговора, и ще се връщаме към тази тема и през следващите седмици.
Същинската резитба на малините е лятната
Културните сортове малини се отглеждат културно - в прави редове или като единични храсти с винаги обработена почва край тях, а броят на плодните им леторасти се контролира чрез резитба. Тя започва през лятото, непосредствено след беритбата на плодовете, и завършва напролет, когато малините се събуждат за нов живот.