Приберете захарната царевица 20 дни след свилата
Моментът за прибиране е важен, от него зависи количеството и качеството на продукцията. Ако берете, преди да е настъпила оптималната зрялост, зърната са воднисти и са с ниско съдържание на сухо вещество, тогава царевицата не е добра за прясна храна и за преработка. Презрялата пък е безвкусна, зърната са скорбелни и плътни.
През юли подхранете червените зеленчуци
Доматите са взискателни и добре се развиват на структурни, с високо съдаржание на хранителни вещества почви. Заради това чрез торонето трябва да се създаде оптимален хранителен режим, който да осигури добър растеж и развитие на растенията. През вегетацията не се дават фосфор и калий.
Брашнестата мана мори дините
По надземните части на растенията – листа, листни дръжки, стъбла се появяват белезникави петна, покрити с бял брашнест налеп от мицела и спорите на гъбата. Петната се разрастват бързо, сливат се и обхващат цялата листна повърхност. По-късно белият налеп придобива сив до ръждивокафяв цвят. Силно засегнатите листа прегарят и изсъхват, а завръзите окапват.
Поливайте редовно водният лук
Водният или т. нар. каба лук е традиционна култура за нашия народ. Използват се най-вече сладките и полулютиви лукове. Сред народа са разпространени сортовете: Самоводска каба, Испанска каба, Софийска каба с жълти луковици и Асеновградска каба с червени луковици. Луковиците на тези сортове са по-малко лютиви и са подходящи за консумация в прясно състояние.
Зеленчуковите култури се поливат сутрин
Едно от най-важните агротехнически мероприятия при отглеждане на зеленчуците е напояването. То се прилага по два начина - повърхностно и подпочвено. Към повърхностното напояване спадат гравитационното напояване, дъждуването и капкуването. При гравитационното напояване и дъждуването е добре поливането да става в хладните часове на деня - сутрин до 10 часа, привечер или през нощта.
Целина
Ароматната подправка намира широко приложение в националната ни кухня. Използва се за подправка на зеленчукови супи, на маринати, ястия от месо, без нея не минава телешкото варено, диетични храни, консерви и др. Добре се комбинира с майорана, чеснов лук, мащерка, лук. Кореновиднана целина се използва и в самостоятелни ястия.
Димитровчетата красят есенните празници
Хризантемата е национален символ на японците, обожават я всички от микадо до най-бедния рикша. Тя цъфти на националния флаг на Япония, за нея са създадени безброй стихове и песни, в нейна чест се организират специални фестивали и изложби. Особено интересни са обичаите по време на празненствата кукли с човешки ръст да се обличат в исторически одежди, направени от цветове на хризантеми. Участниците си предават от ръка на ръка и чашки със специално саке, в което плуват листенца от това растение - символ на щастие и дълголетие.
Овошките цъфтят и есен, ако са обезводнени
Посочените явления най-често се наблюдават след силно засушаване и унищожаване на голяма част от листата, а също така и от обезлистване след градушки или нападение от болести и неприятели.