Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.
Лук и чесън стават на богато място
В зависимост от изискванията към почвеното плодородие зеленчуците се разделят на няколко групи* Много взискателни са лукът, чесънът, аспержите, целината, краставиците, ревенът.* Взискателни са брюкселското зеле, цветното зеле...
Погалете разсада, за да бъде здрав
Младите растения на разсадите много често се издължават, изтъняват и отслабват. Специалисти от Великобритания са провели изследвания с цел да се разработи технология за контрол над височината им, за да растат компактни. Използван е методът на докосването, който цели да предизвика механичен стрес в растенията.
Късни тиквички и праз ще берете преди снега
Поради ограничените площи в дворовете стопаните ги използват уплътнено. След първите култури - ранни картофи, зелен грах, краставици, тиквички, листни зеленчуци и др. Можете да настаните краставици корнишони, праз лук, късно главесто зеле, цветно зеле, късни тиквички, ряпа, репички, есенен спанак и др.
От късни моркови става вкусна туршия
Късните посеви с моркови са подходящи за получаването на продукция през есента, която може да се ползва са съхранение и приготвяне на туршии. За тази цел са полезни сортове с по-къс вегетационен период. При обработката на почвата се цели да се намали до минимум загубата на почвената влага.
Бодливата красота на японската дюля
На границата между зимата и пролетта в градината започва своето солово изпълнение един неповторим бодлив красавец - хеномелесът. Заради продължителния му цъфтеж и разнообразните багри този храст е истинско украшение на двора. Хеномелесът е известен повече като японска дюля, макар че в крайна сметка съвсем не е дюля.
Предпазете фиданките от пролетните студове
Измръзванията от късните зимни и повратни пролетни застудявания са много често явления. Това се наблюдава най-често при рано цъфтящите видове. И през тази година кайсията, бадема, прасковата, джанката и черешата започнаха да цъфтят още към края на март до началото на април. Цветовете на отделните видове издържат най-много до минус 2-4 градуса, а такива понижения в много райони не са изключени дори през третата десетдневка на април. Още по-чувствителни са младите завръзи, които масово измръзнат дори при краткотрайно понижение на температурите под минус 1-2 градуса.
Хубави домати се гледат с майсторлък
Сортовото разнообразие при доматите е твърде голямо, но всички сортове може да се отнесат към две основни групи - високостъблени и нискостъблени. Според предназначението си те могат да бъдат за консумация в прясно състояние (салатни сортове) или за консервиране. А според сроковете на узряване - ранни и средно ранни.