Цвеклото влиза в салата след варене
Салатното цвекло е двугодишно растение, което през първата година образува кореноплод, а през втората - цветоносно стебло. По хранителна стойност отстъпва само на морковите. Кореноплодите се използват за ястия, салати, маринати, листата също са предпочитана храна.
Бамята не понася засенчването
Бамята произхожда от тропична Африка, затова е и една от най-петенциозните по отношение на топлината култури. За храна се използуват плодовете на бамята, които се берат в техническа зрелост - няколко дни след прецъфтяването, преди да са започнали да се образуват семената и да загрубее тъканта. В този стадий на развитие те са нежни и крехки. Използва се в прясно състояние и консервирана. Някои от сортовете бамя, каквато е Каваклийската се сушат, като се нанизват на низи и се използуват за готвене през зимата. Семената на бамята може да се използват и като заместител на кафето.
Свеж спанак през есента
Освен като ранна пролетна култура пресният спанак се консумира и през есента. Това е така, защото той е растение с висока хранителна стойност. Особено ценен е преди всичко поради високото съдържание на лесно усвоими минерални соли и микроелементи на калия, калция, фосфора, медта, цинка и най-вече на желязото, заради което го наричат "железния зеленчук".
Свежи репички през есента
Ако в началото на септември засеете семена от репички, ще имате свежи кореноплоди около 10 октомври. Засявате ли ги на етапи през 10 дни до 20 септември ще имате пресни репички чак до края на следващия месец. Решите ли да отглеждате късни репички, изберете площи с рехава, чиста от плевели почва.
Луфата се катери по леки чардаци
Луфата расте в защитени от ветровете места. Тя изисква топли, рохкави и богати на хранителни вещества почви, главно глинесто-песъчливи, добре обработени и наторени. Семената се засяват в началото на април в саксийки както краставиците. Те поникват след 5-6 дни.
Как се засажда лозова пръчка?
Ако гроздето от някоя главина ви харесва, не е нужно да обикаляте пазара. Сега, напролет, се изрязват пръчки до основата или над 2-3 пъпки към лозата. От тях се приготвят резници. Те трябва да са дълги около 40 см. В основата и на върха им да има по една пъпка.
Ако имате полски хвощ, значи почвата ви е кисела
Полският хвощ (Equisetum arvense) е многогодишен коренищен плевел. Унищожава се трудно, тъй като лесно се размножава. Коренището му е силно разклонено, а на дълбочина прониква до около 1 метър. Върху него на отделни места има клубенови образувания, които съдържат резервни хранителни вещества. Хвощът образува два вида надземни стъбла. Едни от тях са плодни. Те са неразклонени, кафяви, сочни. Достигат до 25-30 см височина, развиват се рано напролет и завършват на върха със спороносно класче. Другите стъбла са безплодни, разклонени, зелени, високи до 50 см. Те се развиват по-късно.