Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци

Статии | Зеленчуци

Публикувани статии: 102
Показване статии: 91 - 95

Цвеклото влиза в салата след варене
Салатното цвекло е двугодишно растение, което през първата година образува кореноплод, а през втората - цветоносно стебло. По хранителна стойност отстъпва само на морковите. Кореноплодите се използват за ястия, салати, маринати, листата също са предпочитана храна.

Бамята не понася засенчването
Бамята произхожда от тропична Африка, затова е и една от най-петенциозните по отношение на топлината култури. За храна се използуват плодовете на бамята, които се берат в техническа зрелост - няколко дни след прецъфтяването, преди да са започнали да се образуват семената и да загрубее тъканта. В този стадий на развитие те са нежни и крехки. Използва се в прясно състояние и консервирана. Някои от сортовете бамя, каквато е Каваклийската се сушат, като се нанизват на низи и се използуват за готвене през зимата. Семената на бамята може да се използват и като заместител на кафето.

Свеж спанак през есента
Освен като ранна пролетна култура пресният спанак се консумира и през есента. Това е така, защото той  е растение с висока хранителна стойност. Особено ценен е преди всичко поради високото съдържание на лесно усвоими минерални соли и микроелементи на калия, калция, фосфора, медта, цинка и най-вече на желязото, заради което го наричат "железния зеленчук".

Свежи репички през есента
Ако в началото на септември засеете семена от репички, ще имате свежи кореноплоди около 10 октомври. Засявате ли ги на етапи през 10 дни до 20 септември ще имате пресни репички чак до края на следващия месец. Решите ли да отглеждате късни репички, изберете площи с рехава, чиста от плевели почва.

Луфата се катери по леки чардаци
Луфата расте в защитени от ветровете места. Тя изисква топли, рохкави и богати на хранителни вещества почви, главно глинесто-песъчливи, добре обработени и наторени. Семената се засяват в началото на април в саксийки както краставиците. Те поникват след 5-6 дни.

Публикувани статии: 102
Показване статии: 91 - 95

Вижте още

Целина
Ароматната подправка намира широко приложение в националната ни кухня. Използва се за подправка на зеленчукови супи,  на маринати, ястия от месо, без нея не минава телешкото варено,  диетични храни, консерви   и др. Добре се комбинира с майорана, чеснов лук, мащерка, лук. Кореновиднана целина се използва и в самостоятелни ястия.

Отглеждане на маслини
Маслината е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове.Въпреки това тя се нуждае от определен климат - горещ през лятото, мека зима и много слънце. Студоустойчивостта и зависи до голяма степен от сорта и възрастта на дървото и варира от минус 12 до - 18 градуса.

Почвата за парниците трябва да е винаги влажна
Семената за производство на разсад за ранните зеленчуци се сеят през януари и февруари, когато почвата е мокра и негодна за приготвяне на парникова пръст. Затова тя трябва да се приготви още отсега.

Календар на градинаря

Месец Декември: Важно през декември
В първия зимен месец градинарите имат повече свободно време, което им дава възможност без да бързат, да си направят планове за работата през лятото, да помислят къде и какво е нужно да обновят.

Прочети повече
Виж календара за годината