Декоративна трева за всяка градина
Тревите винаги придават естественост на градината. В ранна пролет свежите зелени кълнове на фона на черната почва и кафявите миналогодишни листа радват очите, през лятото буйната трева в слънчевите лъчи е прекрасна. А колко красиви са тревите в есенна премяна или поблясващи в скреж!
Гладиолите се съхраняват при 10 градуса
С настъпване на студеното време вегетацията на гладиолите приключва. Хранителните вещества се изтеглят от надземните зелени листа и стъбла, които пожълтяват. Клубенолуковиците престават да нарастват и външната им обвивка придобива кафява багра. Около тях са се образували много на брой дребни луковички.
Защо не цъфтят?
Обикновено току-що закупеното цвете е в най-привлекателния си вид. Разкошно, отрупано с цветове. Постепенно свиква с променената среда и се адаптира към домашните условия. Расте, изглежда добре... но не цъфти. Това е едно от най-честите разочарования, които спохождат любителите цветари.
Защо крадените цветя виреят по-добре?
Сигурно сте чували този съвет от времето на нашите баби и прабаби. Цветето, за да расте добре, трябва да е крадено. Вярно, че те в никакъв случай не са имали предвид криминално деяние, просто магазини за цветя тогава не са съществували, а чепката тихомълком е била отмъквана от саксията на нищо неподозираща съседка или приятелка.
Обеззаразете оранжериите
Оранжериите, особено стоманено-стъклените, са на едно и също място дълги години и в тях не е възможно подходящо сеитбообращение, така че в почвата да не се натрупват патогенни микроорганизми, причиняващи опасни болести по отглежданите зеленчукови култури. Ето защо след прибиране на реколтата от предшестващата култура, трябва да почистите терена и да изгорите растителните отпадъци.
Градината трябва да е прилежно обработена
На каква дълбочина трябва да се обработи мястото, за да може земята да ражда богато? На този въпрос няма еднозначен отговор. Принципът е следният - за зеленчуци с плитка коренова система е достатъчно почвата да бъде на 20 см. Тази дълбочина стига за пипера, фасула, краставиците, луковете, спанака, салатите.