Щамбовите форми - букети на едно краче
Щамбовите форми са дръвчетата и храстите, кацнали като щъркели на дълго стъбло-краче. Цъфтящи или листнодекоративни, те се извисяват над моравата или цветната леха, намират своето място в групи или привличат погледите като единични ратения, красят терасата и имат ценното качство да са много модерни...
Ръкотворната хубост на чимшира
Високите чимшири, зиме и лете все зелени, грижливо отглеждани и поддържани от стопаните, са отличителна черта на старите български градини. Ценят се високо заради гъстата красива корона, блестящите листа и добрата им поносимост към подстригването, която позволява да се създават от тях различни фигури.
Как се формира желаният плет?
Формирането на живия плет се извършва с резитбата след засаждането. През първата година младите растения растат свободно, а след това се съкращават само вертикално разположените клони. През втората година рано напролет съответно бавно или бързо растящите видове се подкастрят на височина 5-10 см и 15 см.
Черешата се нуждае от “фризура”
С резитбата се оказва съществено влияние върху растежа и плододаването на дърветата и се удължава животът и плододаващият им период. Те трябва да се прилагат много конкретно в зависимост от растежните особености на вида и сорта, възрастта на растението и състоянието на отделните клонки.
Кършенето – ако не внимавате, ще опропастите реколтата
Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 недоразвити листа се нарича кършене. То се прилага в почти всички лозарски райони у нас, но понякога неправилно, защото лозите се кършат много ниско. С това листната им повърхност силно намалява и се потиска развитието на кореновата система.
Зелените шушулки
Ако зеленчуците се състезават по хранителност, безспорно палмата на първенството ще се падне на бобовите. Това са градинският фасул, градинският грах и баклата. Когато става въпрос за количество белтъчини в определен обем, те нямат равни на себе си и поделят първото място единствено помежду си.
Облепихата
Облепихата е много подходяща за отглеждане в паркове и вилни места заради красивите си листа и отрупаните с плодове дълги клонки. Плодовете са оцветени в кремаво-жълто, оранжево или почти яркочервено. Притежават специфичен вкус и приятен аромат.
Арпаджикът се подготвя за градината
Най-благоприятният срок за сеитба на арпаджик е от края на месец февруари до началото на март. Колкото по-късно се засее, толкова повече намаляват добивите. При късно засяване влагата в повърхностния почвен слой е малко и и се влошават условията за поникване.