Слагайте спанак през 10 дни
Много целесъобразно е да се засява на няколко пъти, през десетина дни. Така ще постъпва качествана продукцията равномерно, за по-продължителен период. Може да се засява на редове или разпръснато.
Осигурете си анасон за лек и подправка
При благоприятни условия края на февруари се засяват и едни от най- употребяваните едногодишни етерично-маслени растения, каквито са анасонът и резенето.
Обеззаразете зеленчуковите семена
Обеззаразяване на зеленчуковите семена се прави, за да се опази разсадът от болести, които се пренасят със семената или проникват чрез почвата.
Засаждане на лози
Садене на ново лозе - Преди засаждането на лозите парцелите трябва да се маркират. На мястото на лозите се поставят предварително подготвени клончета от лозови пръчки и др. материали.За засаждане се избират елитни или първокласни облагородени вкоренени лозички.
Засаждане на овощни дръвчета
Изкопават се посадъчните ямки с размери минимум 80/80/80 см. Когато почвата е по-тежка, глинеста, студена и неплодородна, ямките трябва да са по-широки и по-дълбоки. Не се внася пресен говежди тор или амониева селитра. При слънчево време корените сe предпазват от изсъхване, а ако са изсъхнали, тесе потапят във вода за 1-2 денонашия или се заравят с пръст исе поливат обилно с вода.
Сачмянката дупчи листата на костилковите
От тази болест страдат череши, вишни, сливи и други костилкови дръвчета. Носи името си оттам, че листата се надупчват сякаш, са пробити със сачми. Болестта започва с появата на пурпурни точки по листата, които се разрастват до средно големи закръглени петна. Тъканите в средата на петната загиват и се образуват дупки.
Берете ябълките според зрелостта и предназначението им
На всеки сорт ябълки е присъща определена степен на зрелост, при която плодовете се съхраняват най-добре. Така, продължителността на съхранение на плодовете на повечето есенни и зимни сортове е по-голяма, ако прибирането им се е състояло в началото на беритбената им зрялост.
Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.