Торене на грах
Грахът не е взискателен към почвените условия. За ранните сортове се предпочитат по- леки почви, а за сортовете с по- дълъг вегетационен период - по-тежки влагоемни терени. Грахът не понася кисела реакция на почвата.
При прекаленото азотно торене нитратите се увеличават
Важен нитратопонижаващ фактор се явява зеленото торене. Добър ефект дават лупината и детелината, наситнени и закопани в почвата по време на цъфтежа. Торът, компостиран със слама и торф, е най-добре да се изнася през есента. Минералните азотни торове, дозата на азота в които не трябва да превишава 20 г на кв. м, се използват в съчетание с калиева и натриева селитра. Това може да понижи съдържанието на нитрати във вашите зеленчуци до 50%.
Мулчирайте около овощните растения
Мулчирането е алтернатива в борбата с плевелите. То е агротехническо мероприятие, с което се създава изкуствена покривка (мулч) върху повърхността на почвата, която оказва физично, химично и биологично действие.
Как да избегнем зеленчуците ни да се превърнат в отровни
Нитратите са азотни съединения, които широко се използват в много отрасли от стопанската дейност на човека - като торове в селското стопанство, като оцветители и консерванти в хранително-вкусовата промишленост, за производство на бои, лакове, лекарства и др.
Използване на дървесната пепел
Пепелта на песъчливи почви трябва да се внася само през пролетта, а на тежката е допустимо да се внася и при есенното прекопаване. Съхранявайте пепелта суха - в стари кофи или във варели. Горещата пепел първо се охлажда.
Вадете морковите, ако са над 10 см
Към края на юни морковите от ранните пролетни посеви са готови за изваждане за връзкова продукция. Това става около 100 дни след засяването им. Това разбира се конкретно зависи все пак от избрания сорт. С прибирането им не бива да се закъснява, тъй като кореноплодите прерастват, загрубяват и може да се напукат. Най-напред се прибират сортовете, на които челата са над повърхността на почвата и лесно се изскубват. Манипулацията трябва да става по възможност при сухо време или най-малкото през дни, в които не вали.
Вкусната дебелана
За баница с тиква, за традиционния тиквеник на Бъдни вечер, печена или варена, тиквата присъства на трапезата през студените зимни дни...
Как се подкастрят храстите
Храстовите овощни растения се формират от различен брой, приблизително еднакви по размери, разновъзрастни стъблени образувания. Това се дължи на специфичните им растежни особености, изразяващи се в образуването на коренови и прикоренови издънки и формиране на най-силен растеж от основните пъпки на леторастите. Типични храстовидни видове са касисът, бодливото грозде и другите френски грозда, лешникът, аронията, дрянът.