Култивиране на почвата
Без да сте специалисти, а любители градинари, спазвайте някои основни прости правила за култивиране и мелиориране на почвата при оформяне на градината, преди да предприемете последващи действия.
Изгонете опасните гъби от почвата
В производствената практика при отглеждането на зеленчуци и цветя обеззаразяването на почвата срещу почвени патогени се провежда чрез термична обработка - попарване при температура около 100°С за един час. Това се прави с помощта на подходящи технически съоръжения. В практиката на любителите термична обработка не би могла да се приложи. В такива случаи се препоръчва обеззаразяване с химически средства: формалин и фунгицидните препарати - фузаклин или триходермин.
Почвените смески са първата гаранция за хубави цветя
Преди смесването на различните съставки на почвата, те се почистват от неразложените вещества и се пресяват с подходящи сита, които имат отвори с различни размери. За възрастните растения и тези с по-едри корени се използва по-грубо пресята пръст, а за растенията с тънки корени и за разсадите - по-ситна.
Смяната на местата - задължителна за високи добиви
Градинарите са забелязали, че слагането на една и съща култура на едно и също място няколко години подред сериозно намалява добива. Причина за това е едностранното изтощаване на почвата. Приема се, че същите зеленчуци могат да се отглеждат на това място чак след 3-4 години.
Подходящата почвена смес за саксийните цветя
Често несполуката в отглеждането на цветя се дължи на използването на "неправилна" почвена смес. Необходимо е при покупката на почва от магазина да се знае какви са изискванията на цветето, за което ще се използва. Разбира се, нищо не пречи любителят и сам да приготви желания хранителен субстрат.
Нощенки в цветята
"Нощенките" са група нощни пеперуди, добре познати у нас като опасни неприятели на зеленчуковите култури. Срещат се навсякъде и през някои години се появяват в по-голяма численост. Най-разпространените и вредни видове от тях нападат и причиняват значителни повреди на различни едногодишни и многогодишни цветя.
Прасковата
Прасковата е внесена в нашите земи още преди новата ера. До неотдавна са отглеждани единични дървета из лозята и дворовете. Размножавана е чрез семена. В началото на ХХ век у нас са създадени първите овощни разсадници. В тях започват да се присаждат нови прасковени сортове, влезли в страната ни от Италия и Франция. Сега прасковата се размножава чрез присаждане, но все още някои любители си хващат овошката и от костилка. При този начин обаче не се запазват качествата на майчиното дърво .