За гроздето обикновено се сещаме в есенните дни, когато плодовете се пълнят с аромат и сладост. Ако есента е топла, то натрупва повече захари, а виното става силно и искрящо. Свикнали сме да говорим за гроздобер, когато се берат предимно винените сортове. Но много от десертните започват да зреят през юли. Точно към тях има повишен интерес през последните години. Няколко лози в двора от различни сортове ще дават благодатен плод поне три месеца. Но лозата е и растение-лиана, и оформена по подходящ начин, ще е истинско украшение пред къщата или край оградата, а защо не и на балкона.
(снимка) Легендата за бог Дионисий
За произхода на лозата съществуват много легенди. В една от тях се разказва за бог Дионисий, който пътувал из арабските страни. Сядайки да си почине под сянката на една лоза, той утолил жаждата си с натежали гроздове. Харесал вкуса и отскубнал една млада лоза, израснала от семка. За да не изсъхне, поставил коренчетата в птича кост с малко почва. Тъй като пътуването продължило дълго, той прехвърлил растението в нова кост, този път от лъв, а накрая в магарешка. По-късно хората направили следното тълкуване: когато човек пие малко вино, става весел и започва да пее като птиче, когато пие повече, получава храбростта на лъв, но прекали ли, заприличва на магаре.
Гроздовaта захар е мощно "гориво" за организма
Смята се, че нито един от плодовете няма толкова голямо значение за човека, както гроздето. Килограм от него е достатъчна храна за деня. В зависимост от съдържанието на захари 1 кг грозде има 700-1200 калории, за сравнение в 1 кг ябълки те са около 550, а в 1 кг сливи - 580. Килограм грозде по калорийност се равнява на 300 г хляб, 380 г месо, 1105 г мляко, 1190 г картофи, 10 яйца. В сравнение с другите плодове гроздето е по-лесно смилаемо и се усвоява бързо от организма. Известно е, че гроздовата захар е най-доброто "гориво" за човека, защото не се преработва от храносмилателните ензими, а постъпва в кръвта непроменена и се усвоява оптимално. Тя е източник за образуване на гликоген (животинска скорбяла), която се отлага в черния дроб и мускулите и е енергиен резерв на организма. Богато е на захари, които са представени главно от глюкоза и фруктоза. В медицината има цяло направление, наречено ампелотерапията - лечение с грозде. От всички натурални сокове гроздовият е най-богат на хранителни и биологичноактивни съставки. Той съдържа витамините В1, В2, В6, В12, С, Р, РР, фолиева киселина. Винената и ябълчената киселина подпомагат функциите на храносмилателната и отделителната система. Етеричните масла, танинът и смолистите вещества придават хубавия аромат и вкус. От минералните вещества най-много е калият. В по-малки количества са магнезият, фосфорът, сярата, желязото, манганът, силицият, арсенът, йодът. Тъмночервените сортове са особено богати на полифеноли, те предпазват сърцето. Изсушеното грозде е по-хранително, възстановява силите след тежки болести.
Българските сортове заемат достойно място в световната селекция (снимка)
Първите културни лози са били отбрани от местните диви растения. Днес има огромно разнообразие на сортове - десертни и винени, ранозрели и късни, бели и червени...
България се счита за страна с високи селекционни постижения в лозарството. Десертните Булгар и Димят на много изложби и панаири се печелили златни медали. Особено трябва да се отбележат нашите сортове, които се сочат за образци при производството на бели вина - Мискет варненски, Орфей, Бисер поморийски, Мискет сунгурларски, Мискет марковски. Много високо оценени са и червените винени сортове Сторгозия, Маврут кукленски, Рубин септемврийски, Бисер, Павликени. Не бива да подценяваме и старите български сортове - Памид и Мелнишка лоза. Много ценни са десертните и безсеменните Мискет русенски, Русалка 3, Надежда, Средец, Тича, Велика. От тях стават отлични стафиди.
У нас, разбира се, има подходящи условия и се отглеждат редица чужди сортове. Добри за бели вина са Ризлинг италиански, Алиготе, Траминер розов, Совиньон блан, Тамянка. За червени са предпочитани Каберне совиньон и Мерло.
Да похапнеш собствено грозде през зимата е голямо удоволствие. Обаче не всички сортове са подходящи за съхраняване. За тази цел трябва да се подбират десертни с едри зърна, които имат дебела кожица.
Красиво
На пазара се продават кремове, в чиито съставки е включено гроздето. И това не е случайно. Плодовите киселини изглаждат кожата, правят я мека и свежа. Може да си направите натурална гроздова маска у дома. Достатъчно е да изберете по-едри зърна от сорта Булгар, например. Обелете ги, разрежете ги по дължина и наредете върху лицето. Измийте след двадесетина минути с хладка вода. Правете маската през ден в продължение на месец. Сами ще се убедите в ефекта.
|
Вкусно - мед от бяло грозде
Когато Франция е блокирана и не може да внася тръстикова захар от колониите си, Наполеон отпуска специални заеми на лозарите, за да проивеждат мед от грозде. Подобен деликатес всеки може да си приготви и днес. От бяло грозде се изцежда сокът, на всеки литър се прибавя по 1 г 6-процентна серниста киселина. Прибавят се и 1-2 г калциев карбонат. После сокът се загрява на водна баня до 40-60 градуса. От изпарението на водата сокът се сгъстява. Медът се оставя един-два дни да се успокои и избистри. Утаеният винен камък на дъното се отстранява лесно след внимателно претакане. Гроздовият мед е приятен, по вкус и цвят напомня пчелния. Може да се разреди с газирана вода и се получава приятна напитка. (снимка)
Дипладенията обича тропик на прозореца
Дипладенията, известна още и като мандевила, е родена в страните от Централна и Южна Америка. В природата са разпространени около 40 вида. Това може да се нарече по-скоро оранжерийно, отколкото стайно растение. Има няколко на-известни и употребявани вида.
Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.
Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите