Необходими продукти:
4 праскови, 30 грама краве масло, 2 супени лъжици кристална захар, 50 грама смлени бадеми,
20 грама натурален шоколад, 1 супена лъжица стафиди, 1 супена лъжица светъл ром, 1 кафена чаша десертно бяло вино, 2 супени лъжици пудра захар, 1 белтък или сметана за гарниране.
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива с кристалната захар. Към разбитата смес се добавят смлените бадеми, настърганият шоколад и стафидите, които предварително са били натопени в рома. Разбъркваме добре получената плънка.
Четирите праскови се обелват и разполовяват. С лъжичка се разширява вдлъбнатината и се запълва с приговената смес. Нареждаме прасковите в намазан с масло и поръсен с пудра захар огнеопорен съд. Заливаме с виното и печем в продължение на 20 минут при умерена фурна. Поднасяме десерта, гарниран с разбита сметана или с разбит на сняг белтък.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Стафидите - луксозното грозде през зимата
Време е да помислите за подготовка за сушене на плодовете. Те са много полезна храна, за която хората са знаели още от древността, но все пак всеки плод има своите особености. Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В него се съдържа голямо количество бор, калий, магнезий и манган. Ето защо през последното десетилетие в света се повиши значително търсенето и консумацията на безсеменното грозде и стафиди.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите