Беритбата трябва да се извършва в по-хладните утрини и късно -следобедните часове, тъй като около обяд, при по-високи температури плодовете омекват и влошават качеството си. Не трябва също така да се бере по време или след валеж. Плодът се обхваща внимателно с цялата длан (по възможност без да се докосва) и с нокътя на палеца се пречупва дръжката на височина 1-1,5 см от чашката. В никакъв случай плодовете не трябва да се дърпат. Така откъснатият плод се поставя в съответната опаковка, като се внимава дръжката да не наранява останалите плодове. Не трябва да се откъсват или задържат в ръката по няколко плода едновременно. Предназначените за преработка ягоди може да се берат и без дръжки.
Беритбата, обикновено се извършва в пластмасови или дървени щайги с вместимост 2-2,5 кг. По-добре е обаче да се използват пластмасови или картонени панерки за еднократна употреба от по 0,5 - 1 кг, които да се подреждат плътно в щайгите или специални кутии. Това важи в най-голяма степен за предназначените за износ плодове. Ягодите за преработка може да се берат и в по-големи опаковки. Сортирането трябва да се извършва по време на беритбата, а не след това. За тази цел всеки берач трябва да носи със себе си по 2 или 3 щайги, където да поставя плодовете от съответните качества. В отделен съд се слагат загнилите и смачкани плодове, които трябва да се изнасят от градината и изхвърлят.
Предназначените за вътрешния пазар плодове трябва да се берат, когато достигнат характерното за сорта оцветяване, но в никакъв случай презрели; тези за износ - при оцветяване на повече от две трети от повърхността им. Трябва да се има предвид, че ягодите не подобряват качеството си след откъсването им (за разлика от семковите, цитрусовите и някои други овощни видове), беритбената зрелост съвпада с потребителната, поради което недостатъчно зрелият плод не може да стане годен за консумация.
Характерна особеност на ягодовите плодове е непригодността им да се съхраняват продължително време. След откъсване те не само не подобряват, но и бързо влошават качеството си. Най-добрият начин ягодовите плодове да се съхраняват успешно до десетина дни е при температура от -1 до +3 градуса, ако панерите или щайгите са поставени предварително в полиетиленови пликове, не затворени херметично. Продължителността на съхранение и качеството след изваждането им от съхранението зависят както от сорта, така и от метеорологичните условия през последното десетдневие преди беритбата. Изобилните валежи през този период правят невъзможно запазването им в посочените срокове. Най-добре издържат съхранение плодовете на сорт Редгаунтлет. Сравнително подходящи са и тези на Горела, Покахонтас, Кембридж фаворит, Сибела, Белруби. Неподходящи - на Зенга Зенгана, поради големите загуби в теглото и високия процент загниване. След съхранение плодовете на повечето сортове запазват добрия си външен вид при стайна температура до 3-4 часа. Плодовете на Редгаунтлет не се променят до едно денонощие.
Предпазете фиданките от пролетните студове
Измръзванията от късните зимни и повратни пролетни застудявания са много често явления. Това се наблюдава най-често при рано цъфтящите видове. И през тази година кайсията, бадема, прасковата, джанката и черешата започнаха да цъфтят още към края на март до началото на април. Цветовете на отделните видове издържат най-много до минус 2-4 градуса, а такива понижения в много райони не са изключени дори през третата десетдневка на април. Още по-чувствителни са младите завръзи, които масово измръзнат дори при краткотрайно понижение на температурите под минус 1-2 градуса.
Как да преместим ценните дървета
Засаждането на големи дървета започва с определяне на сроковете за тази операция. Най-добре е това да се извърши в периода на покой на дървесните видове. Тогава растенията сравнително по-лесно понасят пресаждането. Този период на широколистните е през есента, след листопада, през зимата и през пролетта преди разлистването. При нашите климатични условия, особено в Южна България за предпочитане е есенното засаждане, а в по-студените райони - в ранна пролет. Най-добри резултати от зимно пресаждане се получават, когато се извършват при температура - 10- 12 градуса.
Как да преместим ценните дървета
Засаждането на големи дървета започва с определяне на сроковете за тази операция. Най-добре е това да се извърши в периода на покой на дървесните видове. Тогава растенията сравнително по-лесно понасят пресаждането. Този период на широколистните е през есента, след листопада, през зимата и през пролетта преди разлистването. При нашите климатични условия, особено в Южна България за предпочитане е есенното засаждане, а в по-студените райони - в ранна пролет. Най-добри резултати от зимно пресаждане се получават, когато се извършват при температура - 10- 12 градуса.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите