Начало › Още за ... › Рецепти › › Как да запазим плодове, сушени на слънце?

Как да запазим плодове, сушени на слънце?

07.12.2016 | Коментари (0)

Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Сушенето на слънце се провежда в хоризонтални повърхности, като плодовете се покриват с тензух и разбъркват с дървена лопатка.Така се сушат ябълки и круши, кайсии череши, грозде, сливи, шипки.

Опаковката на сушените плодове трябва да бъде влагонепропусклива. За тнази цел са подходящи целофанови или пергаминови пликчета. Могат да се опаковат и в насипно състояние в торби от полиетилен или натронова хартия, подплатени с пергаментова или пергаминова хартия. Складовете трябва да са чисти, сухи и проветриви.Сушените плодове съзряват, променят цвета си и вкуса. За да ги запазите в помещенията не трябва да се допуска наличие на плесени, складови вредители, признаци на загниване ина ферментация.

07.12.2016, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Стафидите - луксозното грозде през зимата
Време е да помислите за подготовка за сушене на плодовете. Те са много полезна храна, за която хората са знаели още от древността, но все пак всеки плод има своите особености. Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В него се съдържа голямо количество бор, калий, магнезий и манган. Ето защо през последното десетилетие в света се повиши значително търсенето и консумацията на безсеменното грозде и стафиди.