За производството на късни домати семената се засяват в открити лехи в периода 25 май - 5 юни. Почвата се обработва предварително, да е рохкава, влажна и наторена с органични и минерални торове. Доза за 1 кв.м e: 6-8 г амониев нитрат, 12-15 г суперфосфат и 5-6 г калиев сулфат. Разсадът не се пикира, затова семената се засяват по-рядко. За1 кв.м. са достатъчни не повече от 2 г семена. В лехата се поддържа умерена влажност.
Наторете преди разсаждане
Растенията са готови за разсаждане през юли. Това може да се извърши на площи след прибирането на ран предшественик, като зелен грах или фасул. Добре е теренът да бъде наторена с угнил оборски тор и с минерални торове - азот, фосфор и калий както при ранните домати. Схемата на засаждане е 80-90 см между редовете и 25-30 см в реда. За разсаждането се избират по-хладни дни, след което се полива обилно с течаща вода по браздите. След десетина дни растенията са вече добре вкоренени и окопават за първи път, като едновременно се подхранва с амониева селитра (0,8 - 1 кг/100 кв.м) и се загърля.
В горещото време - поливайте
Лятото се налага често поливане. Високостъблените сортове се привързват към опорна конструкция. Добри добиви се получават при двустъблено производство, като второто стъбло се развива от първия колтук. Към края на август или началото на септември се прекършва върхът на главното стъбло - два-три листа след четвъртото съцветие, а разклонението над 3-тото съцветие. Нискостъблените домати са без опорна конструкция, при тях не се налага прекършване, тъй като се самозадънват. Наличието на дъждове в този период на годината налага пръскане срещу картофена и брашнеста мана.
Разнообразие
Вики - високостъблен сорт. Преди узряване плодовете са светлозелени, без зелен пръстен; при узряване - равномерно интензивно червени, леко плоски до кръгли, гладки, твърди, непукливи, със средно тегло - 150-160. Издържат на съхранение 15-20 дни при стайна температура. Сортът е устойчив на нематода.
Гео 12 е високостъблен. Сортът е с предназначение за ранно полско производство, но дава много добри резултати при средно ранно и късно производство. Плодовете са кръгли, средно едри, със средно тегло 120 г, 3-4 камерни. Неузрелите плодове са без зелен пръстен. В ботаническа зрелост са плътни, твърди, непукливи, издържливи на транспорт и съхранение.
Николина - нискостъблен, едроплоден сорт. Плодовете са плоско-кръгли, с повече от 4 камери и средна маса 220-250 г. Преди узряване са със средно голям зелен пръстен. В ботаническа зрелост са ярко червени, твърди, плътни, непукливи. Подходящи са за прясна консумация и преработка в доматени продукти. Растенията са с добра жизненост. Сортът е устойчив към кафяви листни петна.
Руен - средновисок, едроплоден сорт. Много е пластичен и може да се отглежда през целия вегетационен период. Плодовете са едри със средно тегло 150-200 г, многокамерни, със средно дебела ципа. Неузрелите плодове са със зелен пръстен. При зрелост са плътни, червени, твърди и непукливи.
Елена прима - нискостъблен, едроплоден, подходящ за прясна консумация и преработка. Плодовете са плоско-кръгли, многокамерни, със следна маса 150-200 г. Преди узряване са с малък зелен пръстен, узрелите са равномерно ярко червени, средно твърди, с дълга съхраняемост. Сортът е устойчив на кафяви листни петна, антракноза, бели листни петна.
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите