В Тайланд ядат леко горчивите листа на тамаринда, като ги добавят в салати или горещи люти супи. Цветовете на тамаринда също могат да бъдат консумирани свежи или пък приготвени. Те също така са горчиви, но великолепно подхождат за приготвянето на сос чили или люти супи. Младите плодове на тамаринда се сервират със захар, сол и сушен пипер. От узрелите тамаринди се приготвят сладки неща, захаросани плодове или концентриран сок. От плодовото месо на тамаринда се получава сок чрез изстискване.
В западната кухня тамариндът е една от съставките на известни сосове. Плодовете могат да се добавят в печеното, сладки, сладолед, бонбони. Също така тамариндът се използва за „смекчаване" на сладки и люти блюда. Ако добавите вода към плодовия сок и малко захар, то ще получите освежаваща прохладна напитка. Тамариндът може да се изсуши, да се приготви от него пюре, а също да се използва за ароматизация на супи и десерти.
Семената на тамаринда са богати на белтъчини, могат да се изпекат, да се накиснат във вода или да се сварят - ще се получи отличен заместител на кафето. Кафявите семена по цвят напомнят мед, а тъй като медът има магически свойства, се смята, че човек, носещ със себе си семена на тамаринд, може да се предпази от рани.
Дървесината на дървото е здрава и дълговечна, използва се за производство на мебели. Дори за шиповете на дървото на тамаринда се е намерило приложение. След като се роди дете, местните хора забиват шиповете на тамаринда в пукнатините на стените, за да защитят майката и детето от зли духове.
Тамариндът се използва широко в медицината, благодарение на наличието на витамин А в плодовете, органичните киселини, включително винена, лимонена и млечна. От кората на дървото се приготвя чай, който понжава кръвното налягане. От плодовото месо се получават слабителни средства, а изпечените семена на плода се използват за лечение при болести на стомаха.
Когато избирате плодове,трябва да вземате такива, които са твърди на пипане, с гладка, равна кожа, не са набръчкани и не са загубили цвета си. Плодът може да се разреже по дължина с помощта на нож. Извадете плодовото месо и отделете семената. (снимка)
Манго – райската екзотика
Мангото (Mangifera indica) е красиво вечнозелено дърво с височина 10-30 м. Листата са ланцетни, тъмнозелени, гланцирани, 10-30 см на дължина и 2-5 см на ширина, по-светли от обратната страна. Младите листа са жълто-зелени или червени. Дребните жълти или червени цветове са с диаметър 4-5 мм, събрани в метловидни съцветия с пирамидална форма с дължина до 40 см.
Манго – райската екзотика
Мангото (Mangifera indica) е красиво вечнозелено дърво с височина 10-30 м. Листата са ланцетни, тъмнозелени, гланцирани, 10-30 см на дължина и 2-5 см на ширина, по-светли от обратната страна. Младите листа са жълто-зелени или червени. Дребните жълти или червени цветове са с диаметър 4-5 мм, събрани в метловидни съцветия с пирамидална форма с дължина до 40 см.
Коледният чимшир
На пръв поглед няма нищо странно нито в името, нито в поведението на този храст. Саркококата е елегантно вечнозелено растение от семейство Чимширови. Но истинската изненада тя поднася в най-студения сезон, когато много малко растения остават да красят градината. От декември до април саркококата цъфти.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите