Като цяло лукът се отличава с добра съхраняемост. Изключение правят само сладките (водни) видове, поради високото съдържание на вода и захари в тях. Периодът на съхранение може да се удължи като продукцията се остави за няколко дни при топли и сухи условия, за да изсъхне външната обвивка.
Пазете само произведен от арпаджик
Подходящ за дълготрайно съхранение е лукът произведен от арпаджик. Поставя се на хладно и тъмно място, с добър въздушен обмен. За съхранение изберете абсолютно сухи глави с плътно затворена шийка, но и тези с вдървесинен център в горната си част. Кожата трябва да е светла и блестяща. Избягвайте глави с тъмни, праховити участъци под кожата, защото това е зараза от плесен, която може да развали лука. Когато се съхранява в насипно състояние, лъжливото стъбло се отрязва на 3-4 см над луковицата. Луковиците се насипват в щайги, които се подреждат една върху друга. Въздушната влажност не трябва да е висока.
Обуйте го в чорапогащник
Много градинари препоръчват лука да се съхранява в чист тънък чорапогащник. За целта вземете единия крачол и започнете да поставяте главите като ги разделяте една от друга посредством възли. Закачете чорапогащника на хладно, сухо и добре вентилирано място. Когато се нуждаете от глава лук просто срежете под възела. Може да използвате и платнени или хартиени торби, но в никакъв случай найлонови пликове. Никога не съхранявайте лук под кухненската мивка или заедно с картофи.
На студено
Можете да съхраните лука и в хладилник. За целта го наредете на един слой в отделението за зеленчуци, върху кухненска хартия. За по-дълготрайно съхранение, увийте всяка глава във алуминиево фолио и я поставете в хладилника. Нарязаният суров лук трябва да се опакова плътно във фолио и да се постави в хладилника, като по този начин ще се съхрани за няколко дни.
Замразяването във фризер при лука не се препоръчва, защото влошава вкусовите му качества и може да бъде използван само за готвене. За целта изберете зрели глави, почистете ги и ги нарежете. Потопете в кипяща вода за 5-7 минути, след което охладете за същото време. Подсушете лука и го наредете върху тава за печене. Поставете го във фризера за 30 минути, след което го извадете и го насипете във пликове с херметическо затваряне като оставите 2 см свободно пространство и замразявайте.
Сушенето също е подходящо
Много подходящ метод за дълготрайно съхранение на лука е сушенето. Когато вашият лук започне леко да прораства, тогава е времето да пристъпите към изсушаването му. Сушения лук е лесен за пакетиране и съхранение и използването му в рецепти напълно замества свежия с тази разлика, че от сушения се използва два пъти по-малко количество. Поставете го върху дървени скари на проветриво и добре огрято от слънцето място. Сушете докато стане трошлив и като хартия на пипане (приблизително 2-4 дни). Разбърквайте два пъти дневно и прибирайте скарите през нощта на сухо, проветриво място.
Можете да използвате и фурната. Нарежете го според желанията си и го подредете в тава за печене върху пергаментово фолио. Нагласете фурната на възможно най-ниските градуси и поставете лука. Оставете вратата на фурната леко отворена, за да може влагата да излиза навън. Печете, докато лука стане напълно сух, но без да покафенее. Съхранявайте на стайна температура в херметически затварящи се кутии.
Хитрости
Ако искате да осигурите сладък вкус при консумация на суров лук, поставете цели глави суров, небелен лук във хладилника и го охладете за около час преди сервиране. Може също така да го обелите, нарежете на филийки и поставите в ледена вода за около 30 минути, след което лукът се подсушава върху кухненска хартия. И двата метода ще спомогнат за получаване на сладък вкус при консумация в прясно състояние. (снимка)
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите