Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Как да се погрижим за аспержите?

Как да се погрижим за аспержите?

21.01.2010 | Коментари (0)
През първите две години редовно окопавайте аспержите и се борете с плевелите, болестите и неприятелите. Трябва да поливате при нужда и да торите. С второто окопаване се внасят 2-3 кг амониева селитра на 100 кв.м. През есента или напролет се попълват местата на пропадналите растения. Ежегодно през есента се внасят по 100-150 кг полуугнил оборски тор, 2-3 кг троен суперфосфат и 1-1,5 кг калиев сулфат на 100 кв.м, равномерно разхвърляни преди дълбоката оран.

За да не полегнат растенията в междуредията, стъблата от едно коренище се привързват заедно със сезал - еднократно, а при по-силен растеж и на два пъти. Всяка година след зажълтяване на надземната маса стъблата се изрязват на височина 7 - 10 см от почвената повърхност, изнасят се навън и се изгарят, или се използват за компостиране.

Реколтирането на посева започва едва през третата година. В насажденията за производство на бели свещи до 10-15 март почвата се разрохква и над всеки ред се оформят тирове с трапецовидна форма. Те са с размери 40 - 60 см на основата, височина 25 - 30 см и ширина в горния край 25 - 30 см. За получаване на ранна продукция те се покриват с полиетиленово платно и полиетиленови тунелчета.

В насажденията за зелени свещи почвата над коренищата се разрохква, като почвеният слой трябва да е с дебелина 10 - 12 см. За по-ранно производство също може да се използва найлон.

Прибирането на свещите започва в края на март - началото на април и продължава до 15-20 май.

Белите свещи се прибират при появата на върховете до почвената повърхност преди разпукването на листенцата и позеленяването на връхчетата. Появата на пукнатини по тировете показват, че има готови свещи за изрязване. Почвата около тях се разравя внимателно, след което се отрязват със специален нож 3-4 см над коренището. Получената празнина се запълва с почва, торопочвена смес или угнил оборски тор. През третата година се отрязват само по 2 - 3 свещи от коренище, за да не се изтощават растенията.

Прибиране на зелените свещи започва, когато те се покажат на 3 - 4 см над почвената повърхност.

През четвъртата година насажденията встъпват в пълно плододаване и се прибират всички по-добре развити млади свещи. Набраните бели стебла се поставят на тъмно, за да не позеленеят и се съхраняват при 1ºС и относителна влажност на въздуха 90-95%. След приключване на беритбата на белите свещи тировете се отгрибват внимателно и над коренищата се оставя почвен слой с дебелина 10-12 см. Появилите се след това свещи се оставят за формиране на новата листно-стъблена маса през вегетацията.

Едно добре поддържано насаждение може да се използва 12-15 години.

(снимка)

21.01.2010, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.