За да не полегнат растенията в междуредията, стъблата от едно коренище се привързват заедно със сезал - еднократно, а при по-силен растеж и на два пъти. Всяка година след зажълтяване на надземната маса стъблата се изрязват на височина 7 - 10 см от почвената повърхност, изнасят се навън и се изгарят, или се използват за компостиране.
Реколтирането на посева започва едва през третата година. В насажденията за производство на бели свещи до 10-15 март почвата се разрохква и над всеки ред се оформят тирове с трапецовидна форма. Те са с размери 40 - 60 см на основата, височина 25 - 30 см и ширина в горния край 25 - 30 см. За получаване на ранна продукция те се покриват с полиетиленово платно и полиетиленови тунелчета.
В насажденията за зелени свещи почвата над коренищата се разрохква, като почвеният слой трябва да е с дебелина 10 - 12 см. За по-ранно производство също може да се използва найлон.
Прибирането на свещите започва в края на март - началото на април и продължава до 15-20 май.
Белите свещи се прибират при появата на върховете до почвената повърхност преди разпукването на листенцата и позеленяването на връхчетата. Появата на пукнатини по тировете показват, че има готови свещи за изрязване. Почвата около тях се разравя внимателно, след което се отрязват със специален нож 3-4 см над коренището. Получената празнина се запълва с почва, торопочвена смес или угнил оборски тор. През третата година се отрязват само по 2 - 3 свещи от коренище, за да не се изтощават растенията.
Прибиране на зелените свещи започва, когато те се покажат на 3 - 4 см над почвената повърхност.
През четвъртата година насажденията встъпват в пълно плододаване и се прибират всички по-добре развити млади свещи. Набраните бели стебла се поставят на тъмно, за да не позеленеят и се съхраняват при 1ºС и относителна влажност на въздуха 90-95%. След приключване на беритбата на белите свещи тировете се отгрибват внимателно и над коренищата се оставя почвен слой с дебелина 10-12 см. Появилите се след това свещи се оставят за формиране на новата листно-стъблена маса през вегетацията.
Едно добре поддържано насаждение може да се използва 12-15 години.
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите