Произход и разпространение
Дините и пъпешите са широко разпространени култури в средните и южните части на европейския и азиатския континент и в Африка от двете страни на екватора. Отглеждането им в различните континенти е съсредоточено предимно в засушливите райони, които се характеризират с горещ климат и дълъг вегетационен сезон. Те понасят до известни граници атмосферното засушаване което определя по-голямата захарност и ароматичност на плодовете. В такива райони те са част от основната храна на населението.
Черният континент дал на света сладките плодове
За родина на дините се смята Централна и Южна Африка. От двете страни на екватора и днес се срещат диви форми, от които безсъмнено е произлязла културната диня. Според руския учен А.И.Филов трапезната диня произхожда от някои страни на Южна Азия или Североизточна Африка.
Дините са много стара култура. Познати са били и в древния Египет. От там са пренесени в Гърция и Рим. В Китай са отглеждани още през Х век. В Европа отглеждането на дините започва в началото на нашата ера. Предполага се, че в България се разпространява по-масово по време на нашествието на турците на Балканския полуостров. В Американския континент дините са пренесени много по-късно от европейците.
В световен мащаб най-много дини се отглеждат в Съединените американски щати, Русия, Узбекистан и др. В нашата страна преди десетина години дините бяха повсеместно разпространени. Сега производството им е съсредоточено в няколко района - Любимец, Харманли, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Видин, Свищов, Силистра и Добрич. С влизането на страната ни в Европейския съюз се очаква дините да бъдат важна експортна култура.Древните гърци донесли пъпеша в Европа
Пъпешът също е твърде стара култура. Първите исторически сведения , достигнали до нас, са от гръцки и римски автори, живели в началото на нашата ера. В ІV век преди новата ера за пъпешите споменава Теофраст, а няколко века по-късно Диоскорид и Плиний пишат за формата и аромата им и че като узреят, те сами се откъсват от дръжката. Още по-определени сведения дава Паладиус за тяхното отглеждане и отбелязва, че са сладки и ароматни.
Пъпешите са дошли в Европа през Мала Азия в началото на новата ера. Пренасянето им било дело на древните гърци и римляни. Това се потвърждава от названието на пъпешите на различни езици. В древния Рим пъпешите са наричани мело.От този корен са съвременните названия мелоне (Италия, Германия), мелон (Франция), мелони, мъск-мелон (Англия,САЩ).
От друга страна, древногръцкото название на пъпеша е пепон или пепония. У нас в някои места на Южна България е установено названието пипон. На повечето славянски езици пъпешът се нарича диня (Западна България,Сърбия и на руски език).
Съществуват различни мнения от къде и кога най-напред е започнало отглеждането му. Според френския изследовател Ноден пъпешите произхождат от два центъра. Единият е Индия, където се е формирала групата на източноазиатските пъпеши, разпространени предимно в Индия, Китай, Япония и Корея. Това са полукултурни пъпеши от краставичен тип, които се отглеждат само в източноазиатските страни. Другият център е Африка, откъдето са произлезли всички останали културни форми. Според руските учени Вавилов и Пангало произходът на пъпешите трябва да се търси в Предна Азия (Мала Азия, Иран, Туркменистан), където се наблюдава изключително голямо разнообразие от различни форми пъпеши.
Според известния руски специалист в тази област Филов обаче родината на дивите пъпеши е Африка. Разпространението им в Арабия, Средна и Южна Азия е вторичен процес, който е послужил като начало за тяхното окултуряване. Споделям мнението на руския учен Филов, изхождайки от названието на пъпеша мело (мел - пясък, пясъчно растение, дете на пустинята). (снимка)Водещите производители
Най-много пъпеши се отглеждат в Узбекистан, САЩ, Испания, Франция и др. В България отглеждането на пъпеши е съсредоточено в няколко региона - Видин, Долни Дъбник, Каварна, с. Извор, с. Момково, Първомай, Асеновград, Садово, Пловдив, Пазарджик.
Вкусни и полезни
Дините помагат на сърцето и черния дроб
Широкото разпространение на дините и пъпешите се дължи на отличните вкусови, хранителни и лечебни качества на плодовете. В месестата част на динята има 5,5-10,6 % захар, съставена от захароза, гликоза и фруктоза, пектинови вещества, целулоза, витамините В1, В2, С, РР, фолиева киселина и каротин. Съдържа много вода, която утолява жаждата в жаркото лято. Известно е и диуретичното действие на динята. Препоръчва се за ядене при отоци, свързани със заболявания на сърдечно-съдовата система и бъбреците. При заболяване на черния дроб диненият сок освен че спомага за отделянето и изхвърлянето на течността от организма, но и подхранва чернодробната тъкан с лесноусвоими захари. Подхранва полезната микрофлора на червата, отделя холестерола от кръвта, оказва и противосклеротично действие. (снимка)Пъпешът се препоръчва на болни от артеросклероза
Пъпешът е плод с изключително хармонично съчетание на висока захарност, нежна консистенция, превъзходен вкус и приятен аромат. Пъпешите съдържат до 16% захари, азотни вещества, мазнини, целулоза, витамин С, РР, доста фолиева киселина и каротин и др. Препоръчват се при сърдечно-съдови заболявания, болести на черния дроб, бъбреците и при малокръвие. Полезна храна са за болни от атеросклероза. Съдържанието на значително количество желязо е полезно за кръвообразуването и нормалното протичане на окислителните процеси в организма. Но трябва да се знае, че при преяждане причиняват болки в корема, дори и при здрави хора.
В народната медицина пъпешите понякога се използват като леко очистително средство при запек и хемороиди. Месото и семената им имат диуретично действие. Водна запарка от семената се използва при бъбречни заболявания. Отвара от месото на пъпеша се прилага като козметично средство за отстраняване на пигменти, лунички и младежки пъпки по лицето.
В древни медицински рецепти от времето на Александър Македонски се посочва, че пъпешите са използвани за лечение на бронхит, туберкулоза, мигрена и за прочистване на дихателните пътища. За лечение на ревматизъм се препоръчва варен сок от пъпеши, а за гонорея - екстракт от пъпешови семена.
Дините и пъпешите се употребяват предимно в прясно състояние. Голямото съдържание на захари ги прави ценна суровина за технологична преработка. Приготовляват се и различни сладка, мармалади, мед и др. сладкарски изделия. (снимка)Устройство
И двете растения са от семейство Тиквови
Дините (Citrullus aedulis) и пъпешите (Cucumis melo) са едногодишни растения от семейство Тиквови.
Видът Cucumis melo обединява 10 разновидности, но сортовете и видовете, които са разпространени у нас, се отнасят към 4 - канталупи, мрежести, сладки и неароматни пъпеши.
Улавят водата надълбоко
При дините главният корен достига на дълбочина повече от един метър. Страничните разклонения на корена са многобройни и дълги 3-4 метра .Мощната коренова система на дините дори при неблагоприятни условия снабдява голямата вегетативна маса и едрите воднисти плодове с хранителни вещества и влага. Обхваща до 10 куб. м почва.
Кореновата система на пъпеша е също добре развита, но по-слаба от тази на динята. Тя се състои от главен корен, който прониква на дълбочина до 1 метър и повече. Основните странични коренови разклонения, излизащи от главния корен, на дълбочина 10-20 см се разпространяват радиално във всички посоки, като се удълбочават или приближават към повърхността на почвата. Основната маса корени са разположени в горния слой на почвата на дълбочина 20-25 см. Кореновата система на едно растение обхваща 4,8-6 кв.м.площ.
Корените се развиват до цъфтежа
Установено е, че формирането на кореновата система на дините и пъпешите приключва по време на цъфтежа. Затова дотогава трябва да се осигури оптимална влажност в почвата, за да се изгради мощната коренова система, да могат растенията да устояват по-добре на настъпилите по-късно засушавания. Развитието на кореновата система зависи до голяма степен от типа на почвата. На леките глинесто-песъчливи и структурни черноземи, корените проникват на голяма дълбочина и обхващат по-голям обем почва, докато на тежките глинести почви растенията образуват плитко разположена коренова система. (снимка)Стъблата достигат 3 - 4 метра
При дините стъблото е тънко и се стеле по земята, достига 3-4 м дължина. То е петръбесто и покрито с власинки. Стъблото образува много разклонения от І, ІІ, и ІІІ порядък, които по време на плододаването покриват изцяло почвената повърхност на посева. През последните години са създадени форми с по-къси стъбла и храстовиден хабитус.
Пъпешът има пълзящо петоъгълно заоблено стъбло, което достига 2-3 метра дължина. То е зелено и гъсто покрито с груби белезникави власинки. Най-напред растението образува главно стъбло, което отначало стои изправено. Около три седмици от поникването в пазвите на първите няколко листа се появяват странични разклонения от първи порядък,които нарастват бързо и достигат и дори надминават дължината на главното стъбло.
По стъблото по възлите на дините и пъпешите при подходящи условия се образуват допълнителни корени. Тази им способност се използва за подсилване на кореновата система, като се заравят или подсипват част от стъблата с почва.
Листата са различни в зависимост от сорта
При дините листата са разположени противоположно по стъблото. Листните дръжки са дълги около 10 см. Те нямат прилистници. В пазвите на листата се образуват мустачета, които представляват видоизменени листа. Листната петура е петделна, обикновено двукратно нарязана на дялове. Големината и формата на петурата са сортови белези. Срещат се петури с дълбоки нарязани дялове, както и ненарязани.
Листата при пъпешите също са наредени алтернативно по дължина на стъблото. Листните дръжки са зелени, ръбести, кухи и покрити с власинки. Листната петура е от три- до петделна, с назъбени краища и е покрита от двете страни с власинки. Големината й е различна и е в зависимост от сорта. Може да има кръгла, сърцевидна, бъбрековидна, триъгълна или петоъгълна форма. Срещат се сортове с различно нарязани петури. Обикновено първите листа, които са в основата на стъблото, са по-дребни и по-закръглени и не са типични за сорта. В пазвите на листата се развиват тънки нежни мустачета. С тях растението се прикрепва към околните предмети, плевели и почвата и по този начин се противопоставя на действието на ветровете.
Общото количество вода, което изпаряват листата на пъпеша от определена повърхност, е по-голямо от това на динята. (снимка)Цветовете са женски, мъжки и хермафродитни
Дините са разделнополови и еднодомни растения. Те са кръстосаноопрашващи се, опрашват се от пчели и други насекоми. Цветовете се състоят от петлистна зелена чашка и петлистно жълто венче. Женските цветове са по-едри от мъжките. Плодникът е долен, едър, по форма сферичен или елипсовиден в зависимост от сорта. Близалцето е широко, прикрепено на късо стълбче. Някои сортове притежават и двуполови (хермафродитни) цветове. Предимно сортовете със сферични плодове имат хермафродитни цветове. На едно растение се образуват от 15 до 60 женски или хермафродитни цвята и до 400-600 мъжки.
В основата на цветовете дините образуват малки (около 2 см) елипсовидни прицветници ("ушички"), които засъхват, когато узреят плодовете. Това е и признак, че дините вече могат да се берат.
При пъпешите се срещат три основни типа цветове -мъжки,женски и хермафродитни. Мъжките цветове са разположени върху съцветие щитче, образувано от няколко цвята (5-12), които се разтварят последователно.Те се състоят от петлистна чашка, петлистно яркожълто венче и от пет тичинки. Женските цветове са по-едри от мъжките. Плодникът е долен, едър, по форма сферичен или елипсовиден в зависимост от сорта. Близалцето е широко, 3-5-делно, прикрепено на късо стълбче. На едно растение се образуват от 12 до 25 женски или хермафродитни цвята и до 200 мъжки. Хермафродитните цветове имат и тичинки, които са разположени между венчето и стълбчето.
В зависимост от цветовете, които се намират върху едно растение от даден сорт, се срещат различни полови типове. Върху едно растение се образуват мъжки и женски цветове. Такива са сортовете Хибрид 1, Хибрид 5 и Хибрид 15. При други растения се образуват хермафродитни и мъжки цветове. Към този тип се отнасят сортът Десертен 5, а при друг се образуват само женски цветове - линиите Ж 18-4-2, Ж В 5-4, Ж 29. Може растенията да имат само мъжки, или само хермафродитни цветове.
Някои сортове дини - Мраморна 17 и пъпеши - Медена роса, Персийски 5, образуват почти изключително хермафродитни цветове, с което се обяснява сравнително голямата им устойчивост на сортовите белези. Цветовете започват да цъфтят около 40-50 дни след като се засеят семената. (снимка)Плодовете са лъжлива ягода
Плодът при динята представлява лъжлива ягода. Съществува голямо разнообразие в едрината, формата, окраската и консистенцията на месестата част на плодовете. Окраската на кората е сортово качество, а дебелината се влияе от прилаганата агротехника. Дебелината и консистенцията на кората са важни стопански качества, от които зависи транспортабилността и съхраняемостта на плодовете. Месестата част на дините е червена или жълта. У нас се предпочитат сортове с червено месо.
Плодът на пъпеша също е лъжлива ягода. Формата на плодовете най-често е плоско-кръгла, кръгла, продълговата, цилиндрична и яйцевидна. Повърхността на плодовете е твърде характерен сортов признак и бива гладка, сегментирана, брадавичеста и набръчкана. Цветът на кората най-често е жълт с различни оттенъци - оранжево-жълт, лимоненожълт. Наред с еднообразно оцветените пъпеши има и такива, изпъстрени с най-различни по форма, големина и оцветяване петна. Кората на пъпеша е дебела, средна или тънка и постепенно преминава в месестата част без рязка граница.Тя е важен стопански признак, тъй като от строежа и дебелината на кората зависи възможността за транспортиране и съхраняване на плодовете. Оцветяването на месестата част е бяло, кремаво, жълто, оранжево, зелено или съчетание между тези цветове.
Консистенцията на месестата част на пъпеша е доста постоянен сортов признак. Може да бъде картофено-сипкава, сочнотопяща се, хрущяща и твърда.
Плодовете на повечето сортове притежават характерен специфичен приятен аромат. Без този приятен мирис са зимните сортове от сортотип Касаба. Съдържанието на захарите в сока на месестата част варира в широки граници (6-15 %) и зависи от сорта и от метеорологичните условия на годината. (снимка)Семената могат да дават плодове и след 5-6 години
При дините съществува голямо разнообразие по отношение на формата, едрината и цвета на семената. По цвят семената биват черни, червеникаво-кафяви, жълти и бели. По големина биват едри, средни и дребни. Разпространените сортове дини у нас имат средно едри семена. Абсолютното тегло на семената варира от 30 до 50 г. Семената запазват кълняемостта си 5-6 години.
По форма семената на пъпеша са удължено елипсовидни и двустранно сплеснати. При някои сортове те са тесни и дълги, а при други - къси и издути - подобно семената на дивата круша. Преобладават семената с жълто и кремаво оцветяване, но се срещат и с бели и кафяви семена. В един плод се наброяват 400 - 600 семена. Абсолютното тегло (теглото на 1000 семена) варира в широки граници - от 30 до 70 г. Кълняемостта на семената при пъпеша се запазва до 10 години, но най-добра е кълняемостта на тези, които са съхранявани две години.
Плодовете на дините и пъпешите се развиват и узряват 40-50 дни след оплождането. Селекционирани са сортове и без семена при дините.
Биологични изисквания
Обичат топлината през всички фази на развитие
Дините и пъпешите имат високи изисквания към топлината във всички фази от своето развитие. Семената започват да поникват при почвена температура 14-16 градуса, а оптималната температура е 20 градуса. За развитието и фотосинтезата на растенията най-благоприятна е температурата 25-30 градуса. Особено големи са изискванията на растенията към топлината в периода на плододаването и узряването на плодовете. Понижаването на температурата по време на вегетацията под 15 градуса спира растежните процеси, оплождането на цветовете и натрупването на захари в плодовете. За да цъфтят растенията, е необходима температура 18оС. За пълното развитие и плододаването на дините в зависимост от вегетационния период на сорта е необходима 2000-3000 градуса температурна сума. Пъпешите изискват малко по-високи температурни суми - 2000 - 3500 градуса.
Успешното отглеждане на дините и пъпешите е възможно само в райони с продължително горещо лято и с редовни валежи в началните фази от развитието им до изграждането на мощна коренова и листно-стъблена система.
Имат нужда от силно слънчево греене
Изискванията на дините и пъпешите към светлината са много големи. Развиват се добре само в райони с интензивно слънчево греене. За пълното им развитие през вегетационния период са необходими не по-малко от 1200 часа слънчево греене. В това отношение много по чувствителни са пъпешите. Райони с продължителна облачност не са подходящи за отглеждането им. В Англия и Франция например при достатъчно топлина полското отглеждане на дините и пъпешите е затруднено поради по-малкото слънчево греене по време на вегетацията. Всяко засенчване довежда до удължаване на вегетацията, до намаляване на добива и до влошаване на качеството на плодовете.
Развиват се добре при умерена влажност
Дините и пъпешите развиват голяма вегетативна маса и много плодове. Те изпаряват значителни количества вода. Транспирационният им коефициент е много висок - на дините - 600, а на пъпешите 621.
Дините и пъпешите най-добре се развиват при ниска относителна влажност - 60-70 %. При висока относителна влажност на въздуха - 80-90 %, се наблюдава силно развитие на гъбни болести, най-често брашнеста мана, като по-чувствителни са пъпешите. По време на цъфтежа обаче слабото повишаване на въздушната влажност благоприятства опрашването и оплождането на цветовете. Липсата на влага и комбинацията на почвената влажност - редуване на влага със суша в началото на разклоняването масовия цъфтеж и нарастването и при узряването на плодовете предизвиква задържане на растежа, окапване на цветовете и завръзите и напукване на плодовете. Растенията се развиват добре при умерена влажност на почвата и въздуха, която се поддържа само чрез редовно напояване.
Поливането след узряване влошава качеството
Преди и след узряването на плодовете и при масовите беритби напояването влошава вкусовите качества и понижава захарното им съдържание. Ако дините и пъпешите се отглеждат без поливане, което най-често се среща у нас, за да се осигури оптимална почвена влажност докато премине критичният период от развитието им е необходимо строго да се прилага нужната агротехника - навременна обработка, подхранване, разрохкване след дъжд, използване на кулисни растения за предпазване от суховеи и др.
Продължителните застудявания и засушавания, особено в началото на вегетацията, се отразяват крайно неблагоприятно. Растенията забавят или спират развитието си, закържавяват, може и да загинат. В години с изобилни валежи, както и при изобилно напояване, дините и пъпешите развиват мощни растения, но плодовете образуват дебела кора и са с ниско съдържание на захари.
Изискванията на дините и пъпешите към топлината, светлината и влагата през различните фази от развитието им са различни.
Почвата трябва да е богата
Дините и пъпешите имат твърде големи изисквания към структурата и физическите качества на почвата. Най-добре се развиват на дълбоки алувиални и льосови почви, богати на органични вещества, също и на карбонатни черноземи. Тежките и студени почви с близка подпочвена вода не са подходящи за тези култури. Най-добри за отглеждането на дините и пъпешите са новоразораните целини, люцерни и др. Почвената киселинност да е близка до неутралната - Рh 6-6,7.
Отблагодаряват се за торенето с повече плодове
Към хранителните вещества дините и пъпешите също предявяват високи изисквания. На 1 декар трябва да се внасят 4-5 тона добре разложен оборски тор, 6-8 кг азот, 8-10 кг фосфор и 6-8 кг калий. Калият и фосфорът са много необходими при плодообразуването. Те подпомагат формирането на повече женски цветове, ускоряват зреенето и повишават съдържанието на захари в плодовете. От микроелементите подходящо е торенето с бор, цинк, желязо и др.
Бостан не се прави на ветровито място
Местата за бостани трябва да се избират да са запазени от ветровете. Те, освен че изсушават почвата, но обръщат и усукват стъблата и смущават развитието на растенията, пречат да се оплождат нормално и да плододават, влошават качеството на продукцията. Вредното действие на ветровете може донякъде да се предотврати, като се засяват защитни кулисни растения (царевица).
Обработката на мястото, определено за бостана започва още с есенната дълбока оран и се оставя през зимата на отворени бразди. Тогава се внасят оборският тор, калиевите торове и суперфосфатът. За пъпешите калиевият тор трябва да бъде калиев сулфат вместо калиев хлорид.
Сортове (снимка)
В нашата страна са разпространени Шугър бейби, Мраморна 17 и Кримсон, но се води селекция за нови български сортове. Внасят се и се изпитват и чужди.
Шугър бейби е американски сорт, подходящ за ранно производство.Растенията са със слаб вегетативен растеж. Плодовете са сферични и тежат средно 3-5 кг. Кората е оцветена в тъмнозелено и е тънка. Притежава добри вкусови качества. Вегетационният период е 75-80 дни. Този сорт трябва да се отглежда при висока агротехника. Подходящата схема за засаждане е 1,50x50 см.
Мраморна 17. Дините образуват средноразвити, добре облистени основни стъбла. Листата имат средно нарязани петури. Цветовете са мъжки и хермафродитни. Плодовете са сферични и тежат 4-5 кг. Повърхността на кората е светлозелена, с меридианни, добре очертани тъмнозелени петна и ивици. Месестата част е розово-червена, с добре изразена зърнеста структура, без жилки, топи се при ядене, има висока захарност и е много вкусна. Семената са средно едри, с керемиденочервен цвят. Вегетационен период - 80-85 дни.
Кримсон (Кримзън суит) е американски сорт с буен растеж на стъблата, които могат да достигнат 3-4 метра дължина. Листата са средно големи, дълбоко нарязани. Цветовете са мъжки и женски. Плодовете са сферични, едри и тежат 5-8 кг. Повърхността им е слабо сегментирана, светлозелена с тъмнозелени типовати меридианни ивици. Месестата част е карминеночервена, нежна, много вкусна. Съдържанието на сухо вещество е високо - 11-12 %. Семената са малки, кафяви , напръскани с черни точки. Плодовете са здрави, добре се транспортират на далечни разстояния. Вегетационният период от поникването до узряването е средно 90-95 дни. Сортът е качествен и устойчив на антракноза. Той е най-разпространеният сорт в нашата страна.
Боряна. Плодовете са едри, сферични. Кората е светлозелена с тъмнозелени меридианни ивици. Месестата част е интензивно червена, нежна и сладка, с много добър вкус.
По вегетационен период и добив сортът е сходен с Мраморна 17. Устойчив е на болестта антракноза.
Божура. Нов, ранен, много перспективен български сорт, който превишава Шугър бейби по добив на стандартни плодове и по ранозрелост. Плодовете му са средно едри, сферични. Кората му е средно дебела, светлозелена, с широки, накъдрени тъмнозелени меридианни ивици. Месестата част е интензивно червена, нежна, сладка, с добри вкусови качества.
Росица. Нов, средно ранен, много перспективен български сорт, който превъзхожда Мраморна 17 по добив на стандартна продукция. Плодовете му са средно едри, сферични и по външен вид приличат на Кримсон. Месото е червено, зърнесто, много нежно и с отлични вкусови качества.
Стокс 647. Много ранен сорт. Плодовете са дребни, сферични, с тънка кора, обагрена в тъмнозелено с по-тъмни ивици, които се сливат с основния фон. Месестата им част е червена с жълто-оранжев оттенък, с нежна, слабо влакнеста консистенция и добри вкусови качества.
В различните райони на страната все още са разпространени местни добивни сортове с добри вкусови качества като Плевенски черни, Местни подобрени, Пазарджишки черни, Гюлле и др. Те не трябва да се изоставят, тъй като добре се приемат от консуматорите.
Разпространените у нас ранни и средно ранни сортове се отнасят към европейския подвид, а късните - към подвида Касаба. Районирани са сортовете Персийски 5, Видински коравци 21, Десертен 5, Медена роса, Хибрид 1, Хибрид 5 и Царевец.
Вегетационният период на пъпешите е различен за различните сортове. Зависи от сорта и условията на отглеждане: ранните имат 65-80 дни вегетационен период, средноранните - 80-110 дни и късните - над 110 дни.
Хибрид 1 е създаден в ОСЗК Горна Оряховица. Растенията са много жизнени. Имат еднодомен тип на цъфтеж. Плодовете са сравнително големи (3-4 кг) елипсовидни, удължени, сегментирани на резени със златистожълта кора и много добри вкусови качества. Месестата част е дебела, жълто-оранжева със слабо сипкава консистенция. Съдържанието на сухо вещество в сока на месестата част е 10-12 %. Сортът е подходящ за ранно полско производство и за форсирано отглеждане под полиетиленови тунели. Вегетационният период е 80-85 дни. Могат да се получат 4000 кг от декар.
Хибрид 15 е също рожба на ОСЗК Горна Оряховица . Растенията са жизнени, с умерен растеж и добра облистеност. Стъблата достигат на дължина 1,5-2 м. Листата са средно големи, слабо нарязани, тъмнозелено оцветени. Растенията са еднодомни, с мъжки и женски цветове. Плодовете са леко продълговати, сегментирани, тежат 2-3 кг. Кората е кремаво-зелена , покрита с гъста мрежа. Месестата част е светлооранжева , с нежна консистенция, с много добър вкус и приятен аромат. Съдържанието на сухо вещество в сока на месестата част е 12 %. Семената са средно големи, жълти. Сортът е устойчив на болестта брашнеста мана. Вегетационният период е 80-85 дни. Възможно е да се получат 4000 кг/дка.
Победител F 1. Растенията от този сорт се характеризират с буен растеж и много странични разклонения, обилна листна маса. Листата са едри, със слабо удължен среден дял и тъмнозелен цвят. Плодовете са средно големи, тежат 2-3 кг. Те са елипсовидно продълговати, сегментирани. Кората е здрава и непуклива, с гъста мрежовидност. Месото е светлооранжево, сочно, с добър вкус. Съдържат сухо вещество 10-12 %. Вегетационен период - 85-90 дни. Победител F 1 е устойчив на болестта брашнеста мана и е толерантен на мана. Потенциалният добив е 3500 кг/дка.
Делта F1. Растенията се характеризират с добра жизненост и умерен вегетативен растеж. Главното стъбло достига на дължина 1,5-2 м. Листата са средно едри, петделни, оцветени в зелено. Цветовете са мъжки и женски. Плодовете са леко продълговати, сегментирани, тежат 2-3 кг. Кората е златистожълта, тънка, покрита от лека мрежа. Месестата част е 4-5 см, бяла, сочна, със зърнеста, топяща се консистенция, с превъзходен вкус и приятен аромат. Растенията са устойчиви на брашнестата мана.
Вегетационният период е 85-90 дни. Пъпешите от този сорт могат да се отглеждат в полиетиленови оранжерии, полиетиленови тунели и за открито полско производство. Потенциалният добив в полиетиленовите оранжерии е 8 т/дка, а на открито - 4 т/дка. По добив в оранжерия Делта F1 превъзхожда Хибрид 1 почти 2 пъти.
Десертен 5 е интродуциран сорт от Русия. У нас е райониран през 1971 г. Основното стъбло достига на дължина 1,5-2 м. Листата са средно големи и слабо нарязани. Цветовете са мъжки и хермафродитни. Плодовете са сферични, тежат 1-2 кг. Повърхността им е сегментирана, с плитки и широки 1 см надлъжни резени. Оцветяването на кората е жълто със зеленикав оттенък. Месестата част е бяла, зърнеста, има превъзходен вкус и много силен приятен аромат. Семенното гнездо е малко, плацентата е здрава. Семената са средно големи, оцветени жълто. Съдържанието на сухо вещество в месестата част е високо - 14-16%. Вегетационният период е 90-95 дни. Транспортабилността на сорта е много добра.
Медената роса е приспособен към нашите условия сорт от САЩ. Отнася се към сортотип Касаба (Зимни неароматни пъпеши). Растенията са добре облистени, с буен растеж. Плодовете са сферични и гладки. Кората е зелена, като след лагеруване става жълта. Месестата част е резедава, твърда и хрупкава, след лагеруване става нежна и сочна. Съдържанието на сухо вещество в сока на месестата част е 14%. Вегетационният период е 110-115 дни. Сортът е подходящ за транспортиране и съхранение.
Еландо F1 e нов хибрид, създаден в ОСЗК Горна Оряховица. Изпитва се в Държавна сортова комисия. Високодобивен хибрид с потенциал 7-8 т/дка при отглеждане в полиетиленова оранжерия. Устойчив е на болестта брашнеста мана и е толерантен на мана.
Царевец е създаден в ОСЗК Горна Оряховица. Получен е чрез селекция на местен материал от с. Лозен, Великотърновско. Растенията са добре облистени, със силен растеж. Плодовете са от типа Видински коравци, с тегло 2-5 кг, сегментирани на резени, с мрежовидна кора и златистожълто оцветяване. Месестата част е жълто-оранжева, нежна, сипкава, с добър вкус и приятен аромат. Съдържанието на сухо вещество е 10-12 %. Семената са средно големи, жълти. Вегетационният период е около 85 дни.
Видински коравци 21. Сортът е създаден в ОСЗК Горна Оряховица чрез непрекъснат индивидуален отбор в популацията Видински коравци. Растенията се характеризират с буен растеж. Цветовете са мъжки и женски. Плодовете са елипсовидни, удължени, сегментирани, със средно тегло 2-3 кг. Месестата част е жълто-оранжева, със сипкава консистенция, добър вкус и приятен аромат. След като узреят, част от плодовете се напукват. Вегетационният период е около 85 дни.
Полидор F1 е холандски хибрид, предназначен за отглеждане в стоманено-стъклени оранжерии. Растенията са с умерен растеж. Плодовете са сферични или с форма, близка до сферичната. Кората е жълто-оранжева, покрита с фина мрежа. Месестата част е светлозелена, сочна, с добър вкус. Средното тегло на плода е 1 - 1,5 к. Вегетационният период е около 80 дни.
Магдемон F1 е сорт на израелската фирма "Хазера". Плодовете са обли до сферични, дребни, тежат до 1-1,5 кг. Кората е жълто-оранжева, средно мрежеста. Месестата част е зелена, твърда, след лагеруване става сочна и сладка. Сортът притежава много добра транспортабилност. Неговият вегетационен период е 75-80 дни.
Арава F1 на "Хазера" е подобен на Магдемон, но с по-едри плодове и по-добро замрежване на кората. Характерно за този сорт е, че плодовете узряват масово за кратък период. Подходящ е за транспортиране и при съхранение качеството не се влошава.
Ревигал е също сорт на "Хазера". Плодовете са дребни - 0,9-1,1 кг. Жълто-зелено са оцветени, с добре изразена замреженост. Сортът е подходящ за сухи условия. Вегетационен период - 85-90 дни.
Раховец F1 е първият междулинеен хибрид, създаден у нас в ОСЗК - Горна Оряховица. Изпитва се в системата на Държавната сортова комисия. Той е ранозрял, с вегетационен период 65-70 дни.
Зимните пъпеши имат средно едри, кръгли, сплеснати или продълговати плодове, различно обагрени, но преобладават жълтите, изпъстрени със зелени петна и ивици. Консумативна зрелост придобиват, след като престоят няколко седмици. Тогава месото им омеква и става сочно и сладко. Много фирми предлагат семена от пъпеши и дини, които са предимно хибридни.
Сортовете и хибридите пъпеши в зависимост от начина на отглеждане могат да се групират:
- За стоманено-стъклени оранжерии - Полидор F1, Еландо F1.
- За полиетиленови оранжерии - Еландо F1, Раховец F1, Хибрид 15.
- За ускорено отглеждане под полиетиленови тунели - Еландо F1, Раховец F1, Хибрид 15, Хибрид 1, Хибрид 5.
- За ранно производство чрез разсад на открито - Хибрид 1, Раховец F1, Хибрид 15, Хибрид 5.
- За средно ранно производство на открито от семе - Раховец F1, Видински коравци 21, Десертен 5.
- За късно производство - Медена роса.
Отглеждане
В отопляеми оранжерии със стъкло или поликарбонат
За оранжерийното производство на дини и пъпеши семената се засяват в саксийки с диаметър 10-12 см. Подходящото време за това е от 5 до 20 януари, във всяка саксийка се пускат по 2-3 семки. По време на поникването трябва да се поддържа температура 23-26 градуса. След като поникнат растенията, топлината се намалява на 18-20 градуса, така се предотвратява изтеглянето им. Десетина дни по-късно температурата се повишава отново до 23-25 градуса през деня и 18-20 градуса през нощта.
Разсадът е готов за засаждане, когато има добре оформени 3-4 същински листа. В саксийката се оставят по 1-2 растения. Засаждат се на постоянно място обикновено през втората половина на февруари. При сеитба в началото на януари плодовете започват да зреят около 15-ти май. Ако трябва пъпешите да са готови през юни, засяват се към края на февруари-началото на март. По това време слънчевото греене се засилва, разсадът по-бързо се развива и вече е готов да отиде в оранжериите в началото на април.
Оранжерията се подготвя внимателно
Необходими са бали от суха и добре запазена пшенична слама, по възможност с еднакъв размер и плътност . За един декар оранжерийна площ трябват 10-12 т слама при тежина на една бала 12-15 кг. При ширина на шеда 3,20 м се правят 3 надлъжни траншеи с ширина 50-60 см и дълбочина 10-15 см. При ширина на шеда 6,40 м се правят 4 надлъжни траншеи, като двете крайни са широки 50-60 см, а двете средни - 100 - 120 см. В крайните траншеи балите се нареждат надлъжно, а в средните - напречно. Навсякъде, където има празни места, те се запълват със слама.
При оранжерии с поликарбонатно покритие трябва да се спазва обезателно следното: в крайните траншеи сламата да е разположена надлъжно. Тя се навлажнява добре с вода, като се полива няколко пъти в продължение на 5-7 дни, така се създава предпоставка за доброто и равномерно проникване на торовете.
Първоначално върху повърхността на балите се разхвърля мленият варовик (табл. 1). След като проникне в сламата, се внася една трета от амониевата селитра и цялото количество суперфосфат и калиев сулфат. За предпочитане е да се използва праховиден суперфосфат, защото той по-лесно се разтваря. Два до три дни по-късно се внася и останалото количество азотен тор.
Торовете се разхвърлят по дължина на балите и с помощта на цедка се размиват равномерно с вода, за да проникнат в цялата бала. Те не трябва да се измиват в почвата, а оставането им в горния слой е опасно за младите растения. Торовете се внасят добре наситнени, за да могат по-равномерно да се разпределят и разтворят окончателно. Обработените бали се покриват с 5-6 см торопочвена смес, която се състои от добре угнил оборски тор и почва в съотношение 1:1.
Когато се обработва сламата, температурата в оранжерията трябва да е 10-12оС. Няколко дена след като се внесат торовете, започват ферментационните процеси и температурата в балите се повишава до 45-50оС. След това тя се намалява, когато спадне до 30оС и продължава да намалява, се засаждат растенията.
Използва се заострено дървено садило с дебелина 8-10 см. С него се правят дупките. Оптималното разстояние между растенията е 35-40 см.
В полиетиленови оранжерии
Разсадът се произвежда в топъл парник, който е зареден с биотопливо с дебелина на пласта 40-45 см, но може за целта да се използват и отопляеми оранжерии. Необходими са кофички от кисело мляко, оригинални саксийки с диаметър 10-12 см, найлонови ръкави или пластмасови форми с 30 до 45 броя гнезда.
Торо-почвената смес е съставена от две части - добре пресят и угнил оборски тор и една част структурна градинска почва. Напоследък се използува и смес от торф и перлит, както и тор, получен от червени калифорнийски червеи.
Засяват се по едно или две семена на дълбочина 2-3 см. 18-20 градуса през нощта и 23-25 градуса през деня е оптимална температура за производството на разсад. Когато се появят пониците, температурата се понижава до 180 С за десетина дни, по-късно отново се повишава.
Разсадът е готов за засаждане на постоянно място, когато растенията са формирали 3-5 същински листа. Сади се редово или лентово. В оранжерия тип "Полимерстрой" могат да се оформят 6-8 реда. Ако използвате парници, под една рамка се засаждат две растения, които се разполагат шахматно в два реда. Ако се сложат повече стръкове, те развиват силна вегетативна маса, закъсняват с плододаването и после добивите са ниски. Примерен срок за засаждане на разсада е от 1 до 15 април.
Катерят се на опорна конструкция
Пъпешите и дините в оранжерията могат да се отглеждат на опорна конструкция, подобно на краставиците. Над всеки ред се опъва здрава тел на височина в зависимост от конструкцията на оранжерията. Над всяко растение се спуска здрав шнур (манила, канап или друг материал). При удължаване на стъблото то периодично се увива около шнура.
Прави се и резитба
Резитбата се прави с цел да се получат по-качествени плодове и те да узреят по-рано. На всяко растение се оставя по едно стъбло, което се завива около шнура. След като достигне тела, се завива един два пъти върху него. Страничните разклонения на височина 40-50 см се отстраняват. Следващите разклонения се прищипват на втория лист.
Върху тези разклонения се залагат плодовете и те се оставят да висят свободно. Разклоненията от по-висш порядък се пензират, след като се появи първият лист. Върху всяко растение се оставят по 1-2 плода. Премахват се неоформените и деформираните. При дините е задължително плодовете да се поставят в полимерна мрежеста торбичка, която се закача здраво за опорната тел.
При отглеждане на пъпешите в парници обикновено се прищипва централното стъбло, когато има най-малко 4 добре развити листа. Образувалите се две основни разклонения в пазвите на тези два листа се прищипват над петия лист, когато са се развили 7-8 листа. След това плодоносещите разклонения от втори порядък се прищипват над третия - четвъртия лист над завърза. На едно растение се оставят три-четири плода.
Пъпешите завързват плодове само след естествено (от насекомите) или изкуствено (ръчно) опрашване. Когато достъпът на пчели в оранжериите е ограничен поради хладното време или действието на инсектициди, цветовете трябва да се опрашват изкуствено до завързването на един-два плода на всяко растение. Лесно е за изпълнение - откъсват се мъжките цветове и с тичинките им се натриват близалцата на женските.
Торенето
Още през есента в полиетиленовата оранжерия се внасят 3-4 т/дка добре угнил оборски тор и 50-60 кг/дка амониева селитра. Ако се закъснее с азотния тор, има опасност да се натрупат нитрати в плодовете. Пъпешите реагират добре на листно подхранване с препаратите кристалон и лактофол F.
Пъпешите по принцип изискват малко поливане. В култивационните съоръжения микроклиматът обаче трудно се контролира. Затова, когато растенията са още млади и температурата е ниска, поливките трябва да бъдат по-редки, с по-малка поливна норма. Когато плодовете са вече добре оформени и температурите високи, се полива по-често, с повече вода. Може да се полива с маркуч гравитачно или капково. Не бива да се мокри основата на стъблата, за да не загниват растенията. За да се предпази бостанът от гъбни болести, атмосферната влажност не трябва да превишава 60-65 %.
Бостан в полиетиленови тунели
Отглеждането на дини и пъпеши в полиетиленови тунели е масова практика у нас по поречието на Марица, но се прилага и в други региони на страната.
Разсадът се получава в парници или в полиетиленови оранжерии. За производството му се използуват два метода: разсад на собствен корен и разсад от дини чрез присаждане върху кратуна.
Диня върху кратуна, пъпеш върху тиква
В топъл парник или оранжерия се засяват семената от кратуна на разстояние 2 см едно от друго. След като поникнат, растенията се пикират в саксийки или кофички от кисело мляко и се подреждат в полиетиленов тунел. Семената от дините се сеят в кофичките, слагат се по 10-15 броя във всяка. Когато растенията от двете култури достигнат до необходимата фаза на развитие (3-4 листа), е точното време за присаждане. Освен с пробив на стъблото, може да се присажда с ножче. Прави се разрез 2 см. От диненото растение се взема вегетационният връх със стъбло, съответствуващо на стъблото на кратуната. След това двете растения се прилепват с помощта на рафия, алуминиево фолио, пластмасови щипки или други подходящи материали.
За да узреят по-рано пъпешите и добивът да е по-висок, те може да се присадят върху тиква. Прави се по същия начин, както диня се присажда върху кратуна.
За да е сполучливо прихващането и да е качествен разсадът, в тунела строго трябва да се спазват условията за влажност - 90% и температура - 30 градуса. По време на прихващането тунелът се засенчва с хартия или плат. След седмица растенията вече са сраснали помежду си и постепенно се излагат на открито слънчево греене.
Разсадът отива в тунела
Готовите разсади се засаждат в полиетиленовите тунели. Дъгообразно извити дървени или метални пръчки с дебелина 4-5 мм и дължина 1,5-2 м се забиват в почвата през 80-100 см. Образуват се дъги с височина 40-50 см и с ширина в основата 80-100 см. По средата на билото и отстрани се опъва по един ред манила, която се завързва за колчета за двете чела. Върху конструкцията се поставя полиетилен с широчина 1,6 - 2 м. Дългата северна част на тунела се закопава в земята, а южната се затиска с почва през един метър. По възможност тунелите трябва да се изградят една седмица преди да се настани в тях разсадът. Това се прави, за да може почвата под полиетилена да се затопли и растенията да не се депресират.
Преди засаждането саксийките се накисват във вода, отцеждат се и обърнати с дъното нагоре се почукват с длан, за да се отдели торо-почвената смес, без да се разкъсват корените. Вече засадени, младите растения се поливат с 2-4 л вода на гнездо, разбира се, точното количество трябва да се съобрази с влажността на почвата. При пъпешите и дините в един тунел могат да се засадят по един или по два реда. В последно време производителите слагат по два реда в тунел, тъй като се пести полиетилен, а и е по-ефективно при гравитачно напояване.
Проветрява се редовно, щом температурата се повиши над 30оС. Отначало сутрин се повдига полиетиленът на челата на тунелите, а вечер се сваля. При горещо време през май през деня се вдига едната страна по дължината на тунелите и вечер се сваля, челата остават открити. Би могло найлонът предварително да се перфорира с отвори 2 см, заемащи 4-6 % от повърхността. По този начин се пести трудът по отгъването на тунелите. Те се отвиват към края на май.
Може и в топли "гнезда"
За ранното производство могат да се използват и т. нар. топли гнезда. За целта се правят единични покрития от полиетилен, които се наричат калпаци. На дъното на гнездото се изсипва пресен загрят оборски тор, над него се поставя пласт от почва и угнил оборски тор в съотношение 1:1 и с дебелина 10-12 см. Семената се засяват към 1 април, а разсадът е готов към 5-20 април.
Полско производство
Мястото е важно
Дините и пъпешите изискват плодородна почва с голям запас от лесноусвоими хранителни вещества и запазена структура. На леки песъчливи почви растенията бързо прегарят и дават нисък добив. Недобре дренирани, тежки, заблатени и студени почви са крайно неподходящи за бостан. Желателно е почвеният участък да има южно или югоизточно изложение, добре да е запазен от ветровете. Откритите места, изложени на продължителни и сухи ветрове, не са подходящи, защото предизвикват силна транспирация и причиняват опадане на цветовете и на младите завръзи.
Капризни са към предшественика
Дините и пъпешите са твърде взискателни към културата, отглеждана преди тях на същото място. Добри предшественици са люцерната, житните култури, бобовите. Не са подходящи доматите, пиперът, патладжанът, както и всички растения от семейство тиквови.
След прибирането на предшественика растителните остатъци се отстраняват. До есента се разхвърля 3-4 т на декар добре угнил оборски тор, 30-40 кг на декар двоен суперфосфат и 20-25 кг на декар калиев сулфат. Основната обработка се извършва по възможност на дълбочина 30-35 см. През пролетта се култивира два пъти - първо на 10-12 см, а после на 7-8 см или се прекопава с мотика. Така се унищожават поникналите плевели и се изравнява повърхността.
Семената се обеззаразяват
Семената може да се обеззаразят със син камък, ТМТД, перхидрол, апрон, фундазол и фурадан. Синият камък има токсично действие срещу гъби и бактерии. Той повишава жизнеността на семената. Те се киснат за 24 часа в 0,2% разтвор, след което се подсушават леко и веднага се сеят. При обеззаразяването с ТМТД се използува 5 г за 1 кг семе. Семената се поставят в найлонова торбичка, леко се навлажняват, посипват се с препарата и се разбъркват. Перхидролът (30-процентен разтвор) се разрежда с вода в съотношение 1:10. Семената се поставят в пластмасов съд и се заливат с приготвения разтвор. Бъркат се често. Пъпешите се третират в продължение на 20 минути, а дините - 40 минути. След това се изваждат и се промиват с чиста вода 30 минути. Подсушават се и тогава може да се сеят или да се съхраняват. Този начин на обеззаразяване помага да се изчистят семената от гъбна, бактерийна и вирусна инфекция. Така обеззаразени, могат да се третират със смес от 0,1% апрон и 0,1% фундазол. Тогава семената са защитени от вторични инфекции. За защита от телени червеи могат да се обеззаразят с препарата Фурадан 35 СТ - необходими са 2,5 л за 100 кг семе.
Сеят се в гнезда или със сеялка
Условните срокове за сеитба на открито за най-южните райони са 10-15 април, за Южна България - 20-25 април и за Северна България - 25 април - 5 май.
Семената се засяват на открито, когато трайно се установи температура на почвата на дълбочина 8 - 10 см над 15-16оС.
Дините и пъпешите могат да се засеят директно в почвата. Сеитбата се извършва механизирано със сеялки. Когато площта е малка, се използва ръчна сеялка. В градината бостанът може да се засява на гнезда. Във всяко се поставят по 3 семена. След като поникнат, във всяко гнездо се оставят 1 или 2 растения, разбира се, най-добре развитите.
Разстоянието между редовете е 120-160 см. Гнездата се правят през 50-60 см в реда. При нормални валежи през пролетта гнездата се издигат 3-4 см над повърхността на почвата, при засушаване са на 3-4 см под повърхността. При много дъжд гнездата се правят на 7-8 см над повърхността на почвата. Така се създават най-благоприятни условия (температура и влажност) за поникването. Семената се засяват на дълбочина 3-4 см. Растенията се прореждат във фаза 2-и и 3-и лист, оставят се по две в гнездо. При механизираната сеитба растоянията между редовете са същите. Семената се засяват в реда на 8-10 см. Във фаза 3-ти 4-ти лист растенията се разреждат на разстояние 35 см едно от друго.
Грижи
Посевът да е чист от плевели
Когато растенията поникнат и образуват първите същински листа, се окопават и леко се загърлят. Второто окопаване се прави, когато площта е заплевена. Стъблата на растенията се прибират към корена. Окопава се само когато се е вдигнала росата, внимателно, за да не се разкъсат стъблата и кореновата система. За да се унищожат плевелите и да се разрохка повърхността, да се запази влагата в почвата и да се осигури достатъчно въздух за корените, площта се обработва редовно. Не бива да се копае по-дълбоко от 5-6 см. Към растенията трябва да се натрупва повече почва (да се загърлят), по този начин се подобряват храненето и водният режим.
Водата
Капковото напояване има много предимства
Дините и пъпешите са взискателни към влагата в почвата. Те твърде неикономично изразходват водата от листата. За да се получат високи добиви, бостанът се нуждаят от поливане. Има два начина - гравитачно и капково. При гравитачното напояване могат да се наложат до 3 поливки, нормата е 30 куб.м. вода на декар. Напоследък в практиката се налага капковото напояване. То има много предимства. Добивите се повишават с 50% според качеството на почвата и уменията на фермера. Произведените дини и пъпеши са с изключително качество, кората е тънка и лъскава, а вкусът е превъзходен. Плодовете имат еднаква големина и това ги прави подходящи за износ. Разходът на вода намалява с 40%. При капково напояване водата се използува полезно 90-95 %. При гравитачно напояване коефициентът на използуване е 40%. Необходими са и с 50% по-малко торове. С помощта на капковите напоителни системи те попадат точно в корените на растенията. Градинарят може да отглежда повече площи с по-нисък разход на труд и средства.
Необходимо
За изграждане на инсталация за капково напояване е необходимо да има водоизточник, помпа, филтър, транспортни маркучи, пластмасови съединители, маркуч с капкообразуватели.
Честотата и продължителността на поливките зависят от вида на почвата и вегетацията на растенията. При активна вегетация са през 2-3 дни в продължение на 6-12 часа. Предимство е и това, че дините и пъпешите, при които се ползува капково напояване, узряват 5-10 дни по-рано.
Торенето
Харесват органичните торове
Оборският тор съдържа основните хранителни макроелементи - азот, фосфор, калий и микроелементите желязо, цинк, мед, кобалт, манган, молибден и др., които са необходими за храненето на растенията и за регулиране на енергийния им потенциал. Този тор съдържа значителни количества въглехидрати (целулоза, захари и др.) и стимулатори (витамини, ауксини, хормони, ензими и др.), които повишават почвеното плодородие.
Дините и пъпешите реагират добре на обилно торене с оборски тор. При отглеждането им в полиетиленовата оранжерия нормата може да достигне до 10 кг на кв. м. За полското производство са достатъчни 4-6 т на декар.
Оборският тор се внася преди есенната обработка на почвата (октомври, ноември), за растенията, които се отглеждат на открити площи. Той се разхвърля върху цялата площ и незабавно се заорава, за да не се губи азотът и по този начин да се намали ефектът.
Минералните допълват органичните
Най-точно дозата на минералните торове се определя след анализ на почвени проби. Само така се получава вярната информация.
Минералните торове допълват торенето с органичните. През есента на декар се внасят 20-30 кг суперфосфат и 15-20 кг калиев сулфат преди дълбоката оран. Азотният тор (10-15 кг/дка) се слага преди да поникнат растенията и след това (10-15 кг/дка) - по време на масовия цъфтеж.
Растенията се хранят и чрез листата
Листното торене също е много важно. Чрез течни и суспензионни торове се внасят допълнително необходимите за растенията микроелементи. За дините и пъпешите е подходящ суспензионният тор лактофол Fe . Той съдържа азот 25%, калий 12,5%, магнезий 4 %, желязо 2 % и на литър бор 250 мг манган 200 мг, мед 150 мг/л, цинк 150 мг/л, молибден 15 мг/л и кобалт 5 мг/л, а също и физиологични активни вещества. Третирането на растенията с лактофол в доза 400 мл/дка, внесен на четири пъти през 10-12 дни, докато се образуват завръзи, повишава добива и ранозрелостта с 20%.
От водоразтворимите течни торове за листно и почвено торене (с капково напояване) препоръчваме кристалон, мастербленд, полифилд, хортигроу.
Когато се използуват течни торове чрез капковата система в началото на вегетацията, е добре да се включи повече фосфор. За качествени плодове към последната фаза от развитието на растенията е добре да се увеличи съдържанието на калий.
Резитба на диня
И на дините, които се отглеждат на открити площи, също се прави резитба. Плодовете се залагат най-често върху главното стъбло и върху основните стъблени разклонения, които по сила на растежа и по дължина се изравняват с главното. Смята се, че ако растежният връх на главното стъбло се прищипне над 4-ия и 6-ия същински лист, ще се ускори растежът на основните стъбла от първи порядък, върху който се залагат най-продуктивните плодникови цветове. Втората резитба се прави след завързването на плодовете. Отстраняват се върховете на всички основни стъбла за насочване на асимилатите към нарастващите плодове. При много буен растеж може да се премахнат и част от тънките неплодоносещи разклонения от втори и трети порядък. Когато се оформят плодовете, трябва да се изхвърлят деформираните, наранените и загнилите. След това растенията образуват нови завръзи.
БОЛЕСТИ
Вирусни
Вирусите нямат собствена обмяна на веществата и се развиват в живата клетка на растенията. Разрушават нормалната й дейност и предизвикват мозаични прошарвания. При
обикновената краставична мозайка
вирусът презимува в редица многогодишни гостоприемници - дървета, храсти, плевели. Симптомите се появяват 6-8 седмици след като поникнат растенията. Връхните листа на вече заболелите са по-дребни и мозаечно прошарени. Вирусът се разпространява от над 60 вида листни въшки. За предпазване от краставична мозайка трябва да се води системна борба с листните въшки. Използват се устойчиви сортове на мозайката, унищожават се плевелите около насажденията и се прави пространствена изолация от гостоприемниците на вируса. При
зелената английска мозайка
връхните листа са прошарени, набръчкани, с мехуровидни подутини. Заразата се пренася от болни растения на здрави. Разпространява се също чрез семената и поливната вода. Трябва да се вземат профилактични мерки. С 5-процентов разтвор от калиев перманганат се дезинфекцират ножовете, с които се прави резитбата. Освен това трябва да се използуват предварително обеззаразени семена от здрави растения. По възможност да се обеззаразява и почвата.
Бактериални
Бактериите са едноклетъчни растителни микроорганизми, лишени от хлорофил и пластиди. Имат клетъчна обвивка, протоплазма и дифузно ядро. Хранят се с готови органични вещества, които усвояват през клетъчните стени чрез осмоза. С помощта на ферменти проникват в тъканите на растенията и там се размножават. Най-често преминават през естествени отвори, дихателни и водни устица, рани, жлези, отделящи нектар. Вредят на паренхимната тъкан, като образуват тумори, петна или запушват проводящите съдове. Причиняват увяхване на отделни части или дори на цели растения. Запазват се и се разпространяват от насекоми, растителни части, вода, въздух.
Бактериален пригор (ъгловати петна)
Бактерията презимува в растителните остатъци, в семената се запазва до 2-3 години. По листата се появяват дребни воднисти ъгловати петна, ограничени от нерватурата. Отначало са тъмнозелени, по-късно тъканта в петната прегаря и опада. По плодовете петната са дребни, воднисти, повредата се разпространява навътре като мокро гниене, достига до семената и ги заразява. За да предпазите бостана от болестта, трябва да използвате само здрави или обеззаразени семена. Важна е и профилактиката - унищожават се растителните остатъци, спазва се 3-4-годишно сеитбообращение, използват се устойчиви сортове. През вегетацията се пръска с един от препаратите: дитан М 45 0,2%, купроцин 0,4%, шампион 0,2%. Бактерии причиняват и меко гниене, бактерийно гниене на кората, кафяво гниене и бактерийно увяхване.
Гъбни
Гъбите са нисши безхлорофилни организми. Развиват се върху органични вещества, синтезирани от други организми. Когато използват за храна жива хранителна тъкан, са паразити, а когато се хранят с мъртва са сапрофити. Размножават се чрез спори или по полов път.
Брашнеста мана
От долната и горната страна на листата се появяват малки петна, покрити с бял брашнест налеп. Петната нарастват, сливат се и листата изглеждат като посипани с брашно. Нападнатите листа изсъхват. В големи размери на открито болестта се развива в години с по-малко валежи, пикът й е през юли и август. Щом се появят първите петна, се пръска с анвил 5СК 0,05%, афуган 30 ЕК 0,1%, байлетон 25 ВП 0,06%, топаз 100 ЕК 0,025%.
Мана (кубинска мана)
Причинителят напада пъпешите и от горната страна на листата се появяват ограничени от нерватурата хлоротични петна. От долната се образува рехав виолетово-сив налеп. По-късно петната нарастват, сливат се и листата прегарят. Трябва да пръска предпазно всяка седмица с Пероцин 75Б 0,4%. При благоприятни условия за разпространение и поява на първи петна се третира със сандофан МЦ 60ВП 0,25%, рипост М 0,2%, алиет 80 ВП - 0,3%, ридомил голд МЦ 68 ВП - 0,25 %, шампион 0,5 %.
Фузарийно увяхване
Гъбата навлиза в растението чрез кореновите власинки. Поразява проводящите снопчета, а мицелът ги запушва и растенията увяхват. Има устойчиви сортове дини и пъпеши на тази болест. Семената трябва да се третират с бенлейт 50 ВП, обеззаразяват се и почвата и торо-почвената смес. При поява на единични заразени растения около корена на всяко да се полее с 200 мл разтвор на бенлейт 5 ВП - 0,1%, метилтопсин 70ВП 0,1%. При увехнали растения се пръска с текто Фло 0,1 %.
Антракноза
Напада предимно неустойчивите сортове дини. По листата се появяват дребни жълтеникави в началото петна, които се разрастват бързо, покафеняват и често прегарят, после листата загиват. По стъблата петната са плитки, продълговати, тъмнокафяви, обхващат стъблото като пръстен. По плодовете петната са хлътнали, с по-тъмно оцветена периферия с розово върху тях от отделяща се спорова маса. Трябва да се обеззаразяват семената с бенлейт 50 ВП 2-3 г, или да се пръска с бенлейт 50 ВП - 0,1 %, дитан М 45 - 0,2 % и купроцин 0,4 %.
Алтернария
При влажно време и висока температура по листата се появяват малки кръгли жълтокафяви петна с цял център. Те се разрастват и се оформят като вдлъбнатини. По горната страна на листа се виждат като пръстени. По плодовете петната са покрити с черно оцветена прашлива маса. Пръска се с дитан М 45 - 0,2 %, топсин М 70 ВП - 0,1 %.
Краста
Болестта се появява по всички тиквови растения, включително пъпешите. Признаците се наблюдават по надземните органи. Върху листата, листните дръжки и връхната част на стъблата се развиват закръглени или неправилни кафеникави воднисти петна с жълт венец. Плодовете могат да бъдат нападнати по всяко време. При ранно заразяване петната се разрастват, кожицата се пука и изтича кафява лепкава течност. Петната образуват язви с кратероподобна форма. Не бива да се допуска висока въздушна влажност (до 70-75%). Пръска се с някои от препаратите санкоцеб 80 НП - 02 5, бенлейт 50 ВП - 0,1 %, сапрол 19 ЕК 0,1 %.
Други гъбни болести, които нападат дините и пъпешите, са сухото склеротийно кореново гниене и южният пригор.
Неприятели
Опасни за дините и пъпешите са поповото прасе, телените червеи, листните въшки, акарите.
Поповото прасе напада разсада
Този неприятел вреди основно при производството на разсад в парници, лехи и оранжерии. За борба се използуват скипер 15 - 1г на кв.м. Но може и примамка, приготвена от сварени зърна царевица, пшеница, отсевки, трици, смесени с препарата дурсбан 4 Е. За 10 кг примамка са необходими 0,4-0,5 л препарат. На 1 кв.м се разхвърля по 6-8 г примамка, заравя се плитко.
Телените червеи повреждат корените
Ларвите на телените червеи повреждат подземните части, правят ходове в тях. Растенията изостават в растежа си и може да изсъхнат. При отскубване по подземното стъбло се виждат нагризвания и ходове, а в тях - светложълти или жълто-кафяви жилави и извити като късче тел с различна дължина червеи. Препоръчва се да се унищожава плевелната растителност, навреме да се обработва почвата, семената да се третират с промет 400 СК - 4л/100кг семе и да се обеззаразява почвата с каунтер 5 г - 2 кг/дка.
Листните въшки разнасят вируси
Дините и пъпешите се нападат от няколко вида листни въшки, но най-опасни са памуковата (бахчийска) листна въшка и обикновената прасковена листна въшка, те пренасят болестотворни вируси. Младите листа на нападнатите растения са нагърчени. От долната страна се наблюдават въшки с различен размер (ларви и възрастни). По-късно листата се покриват с медена роса, по която се развиват чернилни гъбички. Листата пожълтяват, а растенията силно изостават в растежа и плододаването. Пръска се с някой от препаратите антио 33 ЕК - 0,2% , Би 58 - 0,07 %, пиримор 24 ВТ - 0,1 %, вазтак 10 ЕК - 30 мл/дка, децис 2,5 ЕК - 50мл/дка, хостаквик 50ЕК -100 мл/дка.
Акари перфорират листата
Опасни са атлантическият и обикновеният паяжинообразуващ акар. Повредите се забелязват най-напред по най-долните листа. Отначало се наблюдават малки прошарени белезникави петна. От долната страна листата са покрити с паяжинна нишка, под която се движат зелено-кафяви или жълто-зелени паячета. От горната страна листата изглеждат като перфорирани. За унищожаване на акарите се пръска с един от препаратите митак 20 ЕК - 0,3%, каскейд 5 ЕК - 0,1%, нисоран 5 ЕК- 0,06%, Би 58- 0,1 %, талстар 10ЕК- 0,03% .
Галовите нематоди живеят в почвата
Те повреждат основно разсада при оранжерийно, средноранно и късно производство. По корените се забелязват малки бели подутини или надебелявания. Засадените растения изостават в растежа си, придобиват хлоротичен вид, а по корените им се наблюдават множество надебелявания, подобни на гали и тумори. Много е важно да се обеззаразява почвата с базамид гранулат 50-70 кг/дка (карантинен срок - 50 дни) или мокап 10 Г - 15-20 кг/дка. Препаратите са внасят една седмица преди разсаждането. Карантинният срок е 14 дни.
Беритба (снимка)
Дините се берат в техническа зрелост. Пъпешите в зависимост от сорта и предназначението на продукцията - в експортна или техническа зрелост.
Дините, отглеждани на открито, започват да зреят през втората половина на юли и продължават да плододават през август. Присадените върху кратуна са готови 10-15 дни по-рано. Разпознаването на узрелите дини е доста трудно. Считаме, че са узрели, когато издават тъп звук при почукване, кората е със специфична матова лъскавина, плодът характерно потреперва при удар с длан, а мустачетата до дръжката на плода са засъхнали.
По-ранните сортове пъпеши започват да зреят през втората половина на юли, беритбите продължават през целия август. Късните продължават да зреят до края на септември.
Узрелите се познават по характерното оцветяване на кората, усеща се специфичен аромат и се появяват пукнатини около дръжката на летните сортове. Плодовете на късните пъпеши (Медена роса) не се откъсват от дръжката и не издават аромат. При тях зрелите се познават по оцветяването на кората.
За местна консумация плодовете се берат в пълна зрелост. Когато ще се изпращат на по-далечни разстояния (тържища, експорт) се берат не напълно узрели.
Плодовете трябва да се късат сутрин, след като се вдигане росата, но преди да са настъпили горещините. Може да се берат късно през деня, когато ще се транспортират през нощта. Зрелите се късат внимателно, без да се обръщат или тъпчат стъблата. Берат се всекидневно или през ден, защото презрелите се напукват.
Дините се превозват насипно или в пластмасови контейнери, а пъпешите - в касетки или кашони. За транспортиране на дълги разстояния се използуват хладилни камиони или вагони, в които се поддържа температура от 0 до 1 градус. (снимка)Съхранение
Дините, заровени в жито, издържат до януари
Дините, които ще се оставят за по-продължително съхраняване, се берат в момент на пълна зрелост. Ако се откъснат преди това, процесът на зреене спира. Подбират се здрави плодове с дебела кора и запазена плодна дръжка. Оставят се през нощта навън, за да се охладят, и рано сутринта се прибират в хладно помещение. Добре е да се поставят в голям съд - каца или сандък - и да се покрият с плява или дървени стърготини. Някои ги зариват в жито. Най-благоприятна температура е 1оС. По този начин се запазват до януари. Ако искаме да ги съхраним по-кратко време - 20-25 дни, достатъчна е температура 6-8оС и влажност на въздуха 80-85 %.
Недозрели пъпеши се редят на рафтове
Пъпешите доузряват и след като се откъснат от растението. Това се дължи на натрупаните въглехидрати дотогава в плода. Има дори зимни сортове, известни като дюляци или коравци, които добиват своя специфичен вкус, аромат и захарност след известно лагеруване.
За запазване се избират здрави пъпеши със запазена дръжка и без наранена кора. Берат се малко недозрели и се нареждат в един ред върху плява в тавански или сухи избени помещения на рафтове или в касетки. От време на време плодовете трябва да се обръщат, за да не се овлажняват отдолу. Ако някой плод загние, той незабавно трябва да се отстрани.
Най-добрата температура за съхраняване на пъпеши е 0оС , относителната влажност на въздуха е 85-90 %. При по-топло те презряват, стават безвкусни и лесно загниват. Ако пъпешите се обработят с 25-процентен варов разтвор, ще се запазят по-добре.
Съхраняват се и ако се постави всеки поотделно в мрежа от канап и се оставят да висят на греди. Така ще издържат до 3 месеца, но трябва периодично да се преглеждат, като се проверяват и вкусовите им качества
Семена за догодина
Ако искате да получите семена за посев през следващата година, то е необходимо да положите повече грижи. Трябва стриктно да спазвате всички агротехнически мероприятия, точно и навреме. А семената да се вземат от най-типичните за сорта плодове, запазени от болести, да не са дребни и да не са получени от по-късен завръз. Не използвайте хибридни сортове за семена. Ще останете неприятно изненадани, защото плодовете няма да имат желаните качества.
За да получите семена, трябва да разрежете плода на две половини. Семената се изгребват с лъжица и се изсипват в пластмасов бидон, за да ферментират. След като престои 48 часа, тази маса се разрежда с вода. Леките семена и омекналата плацента на пъпешите (която е обвивала семената), се измиват с водна струя, а тежките остават на дъното на съда. Месестата част може да се консумира веднага или да се преработи.
Семената на дините и пъпешите са с кратък следберитбен покой, поради което трябва бързо да се просушават и правилно да се съхраняват. Семената за посев задължително да имат естествен цвят и миризма, блясък.
Не бива да се засяват мухлясали семена с миризма на запарено. Влажността им да не надвишава 13 %. В семената да няма остатъци от месеста част и от кората. Да се съхраняват в сухи помещения.
Оригинални напитки с пъпеш (снимка)Плодовете на пъпеша съдържат захари, мазнини, целулоза, ароматни вещества, витамин С, РР, каротин. Наличието на фолиева киселина ги прави предпочитани за страдащи от атеросклероза, а със съдържанието на желязо са много подходящи в менюто на децата и възрастните. Пъпешите се предписват при сърдечно-съдови заболявания, болести на черния дроб, бъбреците и при малокръвие. Те действат успокояващо на нервната система. Но с една важна подробност - преяждането крие риск и за здрав човек.
От пъпешите при домашни условия могат да се приготвят интересни напитки.
Боле
Средно голям пъпеш се почиства от семената и се нарязва на малки парченца с различна форма в специален съд - купа. Те се поръсват със 300 г захар и се заливат със 100 мл коняк. Оставят се в хладилника за около час. Към сместа се прибавя бутилка сухо бяло вино. Оставя се на студено още час. Преди сервирането се поднася бутилка силно охладено шампанско в специални чаши с лъжичка и сламка. Думата боуле е английска и означава купа. Нашият език е приел напитката да се нарича боле.
Коктейл
Необходими са 1 голям пъпеш, две-четири супени лъжици захар, 80 мл портокалов ликьор, 4 кубчета лед и една бутилка шампанско. Пъпешът се нарязва напречно и се отстраняват семената. Едната половина се обелва внимателно и краищата й се оформят красиво. Поставя се в подходящ съд. Вътрешността на пъпеша се поръсва със захар. Последователно се поставят нарязаната друга половина, кубчета лед, ликьорът. Сместа се залива със силно охладено бяло шампанско.
Боле с къпини
Необходими са 1 л бяло вино, къпини, 400 г захар, 250 мл коняк, газирана вода, 1 пъпеш, 1 бутилка шампанско. Измитият пъпеш се поставя в съд, отрязва се горното капаче. Отстраняват се семената - къпините се нареждат последователно, след всеки ред се насипва захар. Сместа се залива с коняка, поставя се капачето и пъпешът престоява в хладилника 4-5 часа. Преди поднасяне се показва на гостите, визуалният ефект е впечатляващ. Съдържанието се излива в купа. Пъпешът се обелва, месото се нарязва на формички и се прибавя в сместа. Преди сервиране се дозират студена газирана вода, шампанско и лед.
Козметика от градината
Маска от пъпеш и белтък
В порцеланов съд на гъста пяна се разбива един белтък и се смесва със 150 г прясно отрязан и пасиран пъпеш. Получената каша се нанася върху лицето и шията, те трябва предварително да са почистени с тоалетно мляко или само с вода без сапун. След 30 минути маската се отмива с вода и се поставя тънък слой дневен крем. Тя е подходяща за мазна и отпусната кожа.
Тонизираща тоалетна вода
Към 50 г прецеден сок от пъпеш (сорт Медена роса) се добавят по 1 чаена лъжичка лимонов сок и лавандулов спирт. С така приготвения лосион се обтрива лицето 2-3 пъти на ден. Тоалетната вода може да се използва до 3 дни, ако се държи в затворен съд в хладилник. Тя освежава и тонизира.
Компрес с пресни резенчета
Върху почистеното лице и деколте се нареждат резенчета от пресен пъпеш, по възможност от по-воден сорт. Предварително приготвена памучна кърпа се сгъва в четири слоя, потапя се в гореща вода, изцежда се и се поставя върху покритото с пъпешовите резенчета лице. Най-отгоре се поставя сух пешкир или найлон. Компресът престоява 20 минути. След отстраняването му кожата се изплаква със студена вода и се намазва с крем. Добре е да се прави вечер преди лягане, но може и за освежаване преди излизане.
Маска за суха кожа
Лицето предварително се почиства с памуче, потопено в преварено на водна баня слънчогледово олио. След това се изтрива с памучна салфетка. Смесват се около 100-200 г пасиран сипкав пъпеш, 1 супена лъжица сметана или изцедено кисело мляко и 1 чаена лъжичка глицерин. Полученото пюре се нанася внимателно, за да се запазят очите. Маската престоява 30 минути, тялото трябва да е в хоризонтално положение. След това се отмива с хладка вода. Лицето се подсушава и се поставя дневен крем.
Тоалетно мляко
Подходящо е за суха кожа. Месестата част на добре узрял пъпеш (без семената) се нарязва на малки кубчета и се прецежда през марля. Получената течност се събира в шишенце. Добавя се същото количество смес от неварено прясно мляко и минерална вода (по равни части). Със сместта се изтрива лицето поне два пъти дневно.
Дипладенията обича тропик на прозореца
Дипладенията, известна още и като мандевила, е родена в страните от Централна и Южна Америка. В природата са разпространени около 40 вида. Това може да се нарече по-скоро оранжерийно, отколкото стайно растение. Има няколко на-известни и употребявани вида.
Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.
Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите