Изгонете въздуха в опаковките
За да съхраните зеления фасул чрез замразяване, е необходимо да изберете млади, нежни шушулки, с току-що образувани зърна. Преди да го приберете във фризера, бланширайте за 3 минути. Така се разрушават ензимите, които променят вкуса и цвета му по време на съхранение. След това незабавно го охладете в ледена вода, толкова дълго, колкото сте го бланширали. Нарежете го на 3-5 см парчета или пък го разрежете по дължината му. Опаковайте във водоустойчиви пликове или кутии за съхранение във фризер. Най-подходящи за замразяване са пликовете с вакуумно запечатване. Ако не разполагате с такива, можете да използвате и обикновени, но се уверете, че сте премахнали всичкия въздух, за да предпазите зеления фасул от изсушаване и прегаряне. По този начин зеления фасул може да бъде съхраняван около 10 месеца.
Залива се с гореща вода, ако е в буркани (снимка)
Консервирането на зеления фасул става под налягане. За да предотвратите разкашкването му трябва да е малко по-узрял от този, предназначен за замразяване и консумация в прясно състояние. Свареният и охладен зелен фасул се нарежда в буркани. Залива се с горещ разтвор (80-85°С) вода и готварска сол (на 1 л вода - 20 г сол). Стерилизира се 70 мин, считано от момента на кипене.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Стафидите - луксозното грозде през зимата
Време е да помислите за подготовка за сушене на плодовете. Те са много полезна храна, за която хората са знаели още от древността, но все пак всеки плод има своите особености. Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В него се съдържа голямо количество бор, калий, магнезий и манган. Ето защо през последното десетилетие в света се повиши значително търсенето и консумацията на безсеменното грозде и стафиди.
Стафидите - луксозното грозде през зимата
Време е да помислите за подготовка за сушене на плодовете. Те са много полезна храна, за която хората са знаели още от древността, но все пак всеки плод има своите особености. Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В него се съдържа голямо количество бор, калий, магнезий и манган. Ето защо през последното десетилетие в света се повиши значително търсенето и консумацията на безсеменното грозде и стафиди.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите