Всички видове домати могат да бъдат изсушавани, но за да постигнете най-добри резултати, използвайте тези с продълговати плодове. Те притежават плътна месеста обвивка, по-малко семена и са по-сухи от салатните сортове. Може да се използват и Чери домати. Те са склонни да задържат повече захари и киселини, в сравнение с другите видове и също са чудесни за сушене.
Какви да изберете
Изберете твърди и узрели домати. Не е задължително да бланширате преди сушене, но ги измийте и подсушете внимателно. За да си осигурите равномерно изсъхване, е необходимо да нарежете доматите на еднакви парчета. Разрежете продълговатите домати по дължина на половинки или четвъртинки, а Чери доматите на половинки или ги оставете цели. Другите видове можете да нарежете на парчета с дебелина 0,5-1 см, в зависимост от предпочитанията ви.
На слънце
Този метод на сушене изисква благоприятни климатични условия (слънчеви дни с високи температури и ниска относителна влажност), като мястото за сушене трябва да е добре огрято от слънцето. Използвайте чисти пластмасови табли с мрежеста повърхност. Ако не разполагате с такива, вземете плитки пластмасови щайги. Поставете нарязаните домати в единични редове, оставяйки по 2 см разстояние между тях. Покрийте плодовете с тензух, който да служи като бариера срещу насекоми и птици. Поставете таблите поне на 1 метър височина. Прибирайте ги в къщи всяка вечер или при прогноза за дъжд. В зависимост от дебелината на резените, съдържанието на влага и климатичните условия, доматите ще придобият твърда кора с мека консистенция от 3 дни до 1 седмица.
Във фурната е най-удобно
Най-удобният начин за сушене на домати в домашни условия е използването на обикновени газови или електрически фурни, които позволяват работа с по-ниски градуси. Сушенето във фурна отнема от 6 до 12 часа в зависимост от температурата, размера на плодовете и съдържанието на влага. Важно е да се премахне колкото се може повече влага без да се допусне плодовете да изсъхнат напълно. Колкото е по-ниско съдържанието на влага, толкова по-дълго доматите могат да бъдат съхранявани. Изсушените плодове трябва да са твърди и еластични.
Затоплете фурната до 70-80° С и поставете плодовете с обвивката надолу върху тава за печене, покрита с пергаментово фолио. Оставете вратата леко открехната, за да може влажния топъл въздух да излезе навън. Проверявайте доматите периодично, като въртите тавите на определен интервал от време. Необходимо е изсушените плодове да са еднакво сухи, но не и лепкави след като изстинат. Трябва да са добре охладени преди да пристъпите към съхранението им. За да поддържате ниското водно съдържание, запечатайте ги в пликове с херметическо затвяряне, като предварително отстраните въздуха от тях. Съхранявайте ги на хладно (15-20°С), сухо, тъмно място за около 6 месеца. Сухите домати така също могат да бъдат съхранявани и в хладилник в херметически затварящи се купи до 8 месеца или замразени във фризера за около 1 година.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Стафидите - луксозното грозде през зимата
Време е да помислите за подготовка за сушене на плодовете. Те са много полезна храна, за която хората са знаели още от древността, но все пак всеки плод има своите особености. Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В него се съдържа голямо количество бор, калий, магнезий и манган. Ето защо през последното десетилетие в света се повиши значително търсенето и консумацията на безсеменното грозде и стафиди.
Стафидите - луксозното грозде през зимата
Време е да помислите за подготовка за сушене на плодовете. Те са много полезна храна, за която хората са знаели още от древността, но все пак всеки плод има своите особености. Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В него се съдържа голямо количество бор, калий, магнезий и манган. Ето защо през последното десетилетие в света се повиши значително търсенето и консумацията на безсеменното грозде и стафиди.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите