Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Цвеклото влиза в салата след варене

Цвеклото влиза в салата след варене

26.10.2009 | Коментари (0)
Салатното цвекло е двугодишно растение, което през първата година образува кореноплод, а през втората - цветоносно стебло. По хранителна стойност отстъпва само на морковите. Кореноплодите се използват за ястия, салати, маринати, листата също са предпочитана храна.
Кореновата система на салатното цвекло е добре развита и силно разклонена. Кореноплодът има овална, кръгла или удължена форма, най-често е с червена окраска. При напречен разрез се вижда последователно редуване на по-тъмни и по-светлочервени кръгове в месестата част. Предпочитат се сортове с по-малко светли кръгове и плътна червена окраска на вътрешността. Листата му са широки, гладни, зелени с червена невратура.

Изискванията
Изискванията на салатното цвекло към топлината са по-големи от тези на другите кореноплодни зеленчуци. Оптимални за развитието му са 15-23°С, ако се полива редовно, дава високи добиви и при по-топло време. Семената му покълват при 5-6°С. Младите растения могат да загинат при минус 4°С, а извадените кореноплоди - при минус 2°С.
Светлината също е важен фактор при отглеждането на салатно цвекло. При наличието на достатъчно слънце оцветяването на кореноплода е по-добро.
Към почвата няма особени претенции. Леката почва е по-неподходяща поради затруднения по поддържането на водния режим. На кисел терен растенията са слаби. Най-добра е топлата, глинесто-песъчлива почва.
Обича и да бъде торено с разложен оборски тор.

Прибирането (снимка)
Ако сте имали ранни посеви на културата, то тя вече е прибрана през лятото и консумирана. Това се прави около 60-70 дни след поникването, за да могат кореноплодите да са с диаметър 3-4 см.
Сега е времето, в което салатното цвекло трябва да бъде прибрано за съхранение през зимата. То трябва да се извади преди трайното понижаване на температурите под минус 2-3°С, тоест в края на октомври - началото на ноември. Листата се отрязват на 1 см до челото.

Обработка
От салатните сортове цвекло се приготвят супи, винегрети. Кореноплодите могат да бъдат варени, фаршировани, мариновани, използват се за украсяване на ястия и за боядисване на маринати (кисело зеле, туршии).
През ранна пролет можете да откъснете листата на оставените за втора година в почвата кореноплоди. Тази зеленина може да се използва за приготвянето на супи, а самите грудки не трябва да използвате.
Трябва да почистите кореноплода на салатното цвекло веднага преди приготвянето му, тъй като той бързо потъмнява. При продължително варене цвеклото изменя цвета си и от тъмночервено става жълто. Киселината задържа естественият цвят на цвеклото, затова при варенето можете да добавите оцет или лимонена киселина.

Защо цвеклото не е сладко?
Причините могат да са няколко. На първо място, некачествени семена, на второ - неправилна агротехника.
Салатното цвекло е особено взискателно към влагата в началото на вегетацията и по време на растежа на кореноплодите. Обича богата, наторена почва, добре разрохкана, за да има достатъчен достъп на въздух до корените. Своевременната обработка е нужна, тъй като при сгъстени посеви кореноплодите се развиват зле.
Подхранването на лехите е най-добре да се прави чрез шербетуване, внасяне на дървена пепелб (3 чаени чаши на 1 кв. м). Пепелта, освен че внася хранителни вещества, намалява киселината на почвата, което вреди на цвеклото.
Отгледаните на сухи, твърди места кореноплоди имат горчив вкус. А обикновената готварска сол повишава захарността на културата. Можете да опитате подхранване, съставено по следната рецепта: 1 чаена лъжичка сол на кофа вода. Това е нормата за 1 кв. м.

26.10.2009, Лазар ПЕТКОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.